O Λέττα δημιουργεί την «Σχολή των πολιτικών»

Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα, παρουσίασε στην Ρώμη την "Σχολή των πολιτικών" (Scuola di politiche), η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί την ερχόμενη εβδομάδα και στοχεύει στην επιμόρφωση των νέων που θέλουν να αφιερώσουν την δράση τους στην πολιτική θεωρία και πράξη.

Στους διδάσκοντες της Σχολής συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, η Ιταλίδα πρώην υπουργός εξωτερικών Έμμα Μπονίνο, η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής

και άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο ιστορικός και κοινωνιολόγος Μαρκ Λαζάρ.

Κατά την παρουσίαση της Σχολής του, ο Ενρίκο Λέττα υπογράμμισε ότι «οι θέσεις που έλαβαν οι πρωθυπουργοί Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία και Ρόμπερτ Φίκο στην Σλοβακία, ο ένας, μέλος του Ευρωπαϊκού Κόμματος και ο άλλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, σε ότι αφορά θέμα των διαφόρων τειχών, του Σέγκεν, των συνόρων και των προσφύγων, είναι απαράδεκτες».

Σύμφωνα με τον Ιταλό κεντροαριστερό πρώην πρωθυπουργό, «όποιος προβάλλει τις θεωρίες αυτές και χαρακτηρίζεται από αυτού του είδους τις συμπεριφορές, είναι ασύμβατος με την δυνατότητα παραμονής στην ενωμένη Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, ο Λέττα εξέφρασε ανησυχία, τονίζοντας ότι υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος οπισθοδρόμησης και πως η μόνη πραγματική προοπτική είναι η δημιουργία των ηνωμένων πολιτειών της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, «θα πρέπει να εφαρμοσθεί μια ολοκλήρωση δυο ταχυτήτων: πρώτα ανάμεσα στις 19 χώρες μέλη του Ευρώ και στην συνέχεια διευρυμένη σε όλα τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση της ιταλικής αριστερής εφημερίδας Ιλ Μανιφέστο για τις ηγετικές μορφές στην σημερινή πολιτική, ο Ενρίκο Λέττα θέλησε να υπογραμμίσει: «στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, επικεντρώνοντας την αναμέτρηση στην προσωπικότητά του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έδωσε κύριο βάρος στο πρόγραμμα, το οποίο σαφώς και, στην χρονική αυτή περίοδο, υπέστη αλλαγές. Προτίμησε να στηρίξει περισσότερο τον αγώνα στο πρόσωπό του, παρά στην ταυτότητα και ονομασία του κόμματος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα