O Π. Ρήγας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ, Παναγιώτης Ρήγας, μίλησε στις 15/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το αν θα ήταν λογικός και θα συνέβαλε προς την άρση του αδιεξόδου της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ο καθορισμός, από την κυβέρνηση, ενός χρονοδιαγράμματος για εκλογές μεταξύ της 2ης και 3ης ψηφοφορίας:

Δημοσιογράφος: Ακούω από ορισμένες πλευρές ότι ενδεχομένως
θα διευκόλυνε της εξέλιξη των ψηφοφοριών, της σχετικής δηλαδή διαδικασίας για την προεδρική εκλογή, ο καθορισμός μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας -από την πλευρά της κυβέρνησης, από την πλευρά του πρωθυπουργού-, ενός χρονοδιαγράμματος για προσφυγή σε εκλογές... Είστε κοντά σε αυτή την εκτίμηση;

Π. Ρήγας: «Θεωρώ ότι οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει, να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα -και θετικό αποτέλεσμα είναι η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας-, εφόσον δεν ευτελίζει πρόσωπα και θεσμούς, θα πρέπει να συζητηθεί. Άρα, εάν μιλάμε για μία πρόταση η οποία δεν είναι τυχοδιωκτική ή είναι μία πρόταση η οποία ουσιαστικά άρει το αδιέξοδο, μπορεί και πρέπει να συζητηθεί. Δεν πρέπει να αποκλειστεί τίποτα, εφόσον κινείται στα όρια της εξυπηρέτησης του εθνικού στόχου, είναι μία λογική πρόταση και βεβαίως δεν γίνεται για λόγους -ας το πούμε-, εντυπώσεων ή δεν σέβεται την θεσμική ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του υποψηφίου Προέδρου και βεβαίως της διαδικασίας που έχουμε μπροστά μας».

Δημοσιογράφος: Αντιλαμβάνομαι τη θεωρείτε ως λογική, ενδεχομένως, πρόταση και όχι τυχοδιωκτική...

Π. Ρήγας: «Τη θεωρώ λογική, με την έννοια ότι δεν είναι ξεκομμένη, δεν βάζει τη χώρα σε μία οιονεί προεκλογική περίοδο -η οποία αντί να γίνει τώρα, θα γίνει σε τρεις μήνες-, αλλά περιέχει μία ολοκληρωμένη πρόταση, με βήματα πολύ συγκεκριμένα, τα οποία θα εξασφάλιζαν τη συνεννόηση. Γιατί οποιαδήποτε πρόταση δεν είναι πρόταση που να την αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου, προφανώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο υποβάλλεται».

Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει σχετική επεξεργασία στην κατεύθυνση αυτή από την πλευρά του ΠαΣοΚ; Ενδεχομένως να δούμε κάποια σχετική πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου προς αυτή την κατεύθυνση;

Π. Ρήγας: «Θεωρώ ότι οτιδήποτε μπορεί αυτή τη στιγμή να δημιουργήσει άρση του αδιεξόδου που πιθανόν να διαφανεί ως πρωτοβουλία πρέπει να αναληφθεί. Δεν υπάρχει τίποτα -και σας το λέω κατηγορηματικά-, το αποφασισμένο, το επεξεργασμένο ή το ολοκληρωμένο στο ΠαΣοΚ, για να μπορέσω να το ανακοινώσω. Όμως, επειδή έχουμε πει ότι θέλουμε να είμαστε δύναμη εθνικής σταθερότητας -και δεν εννοούμε να παίξουμε στο παιχνίδι μίας σκληρής πόλωσης και μίας αδιέξοδης τυφλής σύγκρουσης-, το ΠαΣοΚ και ανέλαβε στο παρελθόν και συνεχίζει και θα αναλάβει στο μέλλον ενωτικές πρωτοβουλίες».

* Για το αν η πρόταση που προέρχεται και από ανεξάρτητους βουλευτές για κυβέρνηση ειδικού σκοπού θα συμβάλει στην κατεύθυνση της άρσης αδιεξόδου:

«Το πρόβλημα δηλαδή της χώρας είναι αυτή τη στιγμή το πρόσωπο του πρωθυπουργού; Και μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού, τι διαφορετικό θα έκανε; Εκτός αν εννοούν μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων, αυτό που εμείς ευθύς εξαρχής είπαμε από το '12, τότε να το συζητήσουμε. Αλλά, κυβέρνηση εθνικού σκοπού ή ειδικού σκοπού, η οποία δεν ξέρω τι άλλο εύρος θα είχε, εκτός από την αποδοχή κάποιων βουλευτών και με απόρριψη από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα μπορεί να είχε κι αν αυτό θα σήμαινε άρση αδιεξόδου. Επομένως, κατά την άποψή μου, δεν μπορεί αυτό το σενάριο, αυτή η εκδοχή, αυτή η πρόταση, να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Είναι μία πρόταση συμπαθητική, είναι και λίγο γενικόλογη, είναι και λίγο πιασάρικη, αλλά επί της ουσίας δεν πιστεύω ότι συμβάλει αυτή τη στιγμή -αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν συμμετέχει σε μία τέτοια προσπάθεια-, στην άρση του αδιεξόδου».

* Για τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι μας έχουν πει πως εάν υπάρξουν εκλογές, θα γίνει πιστωτικό γεγονός:

Δημοσιογράφος: Άκουσα την κ. Βούλτεψη να λέει ότι μας έχουν πει -προφανώς κάποιοι από τους εταίρους μας, υπονοούσε-, πως αν υπάρξουν εκλογές θα γίνει πιστωτικό γεγονός. Ποιοι σας έχουν πει και γιατί θα γίνει πιστωτικό γεγονός, αν γίνουν εκλογές στην Ελλάδα; Έχει ανάλογες πληροφορίες και το ΠαΣοΚ;

Π. Ρήγας: «Δεν έχω καμία τέτοια πληροφορία. Αυτό που ξέρω -δεν ξέρω αν εννοούσε αυτό η κ. Βούλτεψη-, είναι ότι αναλυτές και μάλιστα ένας συγκεκριμένος αναλυτής από τη Moody's έκανε αυτή τη διαπίστωση, λέγοντας ότι θα είναι πτωχευτικό γεγονός. Κάποιοι άλλοι είπαν ότι θα είναι μία αντισυστημική εξέλιξη, αλλά αυτά δεν πιστεύω ότι προέρχονται από θεσμικούς παράγοντες των δανειστών μας, αλλά είναι διαπιστώσεις τις οποίες κάνουν εκπρόσωποι των αγορών κ.λπ.».

Δημοσιογράφος: Λέγονται όμως στην Ελλάδα από θεσμικούς παράγοντες της χώρας, δεν εννοώ μόνο την κ. Βούλτεψη, αλλά ακούσαμε και τον πρωθυπουργό από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας να υποστηρίζει ότι εάν γίνουν εκλογές και εκλεγεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα υπάρξει grexit...

Π. Ρήγας: «Θέλω να είμαι κάθετος, απόλυτος και να πω ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κρύβουμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό ή να παραποιούμε την πραγματικότητα. Έχει βιώσει πέντε χρόνια πολύ σκληρής δοκιμασίας, με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν, οι οποίες όμως δεν είχαν καμία άλλη εναλλακτική διέξοδο ή πρόταση και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς -ούτε εμείς, ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ούτε καμία πολιτική δύναμη-, να τον κοροϊδεύει. Γεγονός είναι ότι η προκήρυξη και μόνο των εκλογών και η διαιώνιση της παρατεταμένης αβεβαιότητας, εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, είναι προφανές ότι θα είναι ένα αρνητικό γεγονός με πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία. Αυτό δεν χρειάζεται να είσαι ούτε ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ούτε Νέα Δημοκρατία, ούτε πρωθυπουργός, ούτε εκπρόσωπος των funds, για να το καταλάβεις. Κάθε παράταση της πολιτικής εκκρεμότητας στη χώρα θα έχει σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα, όπως έγινε το 2012, όταν η προκήρυξη των εκλογών από εκεί που η χρηματοδοτική και δημοσιονομική τρύπα ήταν περίπου 2 δισ. και φτάσαμε να ψάχνουμε στη συνέχεια περίπου 11,5 δισ. Αυτό λοιπόν σήμερα θα είναι στο πολλαπλάσιο, γι' αυτό δεν χρειάζεται να μας χτυπήσει καμπανάκι κανένας αναλυτής, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε και οι ίδιοι ότι με υπεύθυνο τρόπο, θα πρέπει να τοποθετηθούμε απέναντι στο συμφέρον της χώρας και να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό».

* Για ενδεχόμενες εκλογές:

«Οι εκλογές -κατά την άποψή μου-, ως ενδεχόμενο, θα πρέπει να αποφευχθούν. Θεωρώ και ελπίζω ότι η Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Δεν το ελπίζω γενικά κι αφηρημένα, επειδή έτσι μου αρέσει ή επειδή η επιθυμία μου θέλω να γίνει πραγματικότητα, αλλά βλέπω αυτή τη στιγμή ότι η συντριπτική πλειοψηφία στην ελληνική κοινωνία θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποφύγουμε τις εκλογές. Αυτή λοιπόν, την πιεστική όσο περνάει ο χρόνος, άποψη της κοινής γνώμης δεν μπορεί να μην τη λάβουν υπόψη τους οι Έλληνες βουλευτές. Κι επειδή τώρα δεν βρισκόμαστε μπροστά σε εκλογές, ώστε να λέμε ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει, αλλά μπροστά σε μια ψηφοφορία όπου οι βουλευτές θα πρέπει αν αποφασίσουν για λογαριασμό του ελληνικού λαού, θεωρώ ότι οι ευθύνες που αναλαμβάνει ο καθένας με το "ναι" ή το "όχι" που λέει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι τεράστιες».

* Για την εκτίμησή του για το αν θα υπάρξουν διαφορετικά αριθμητικά δεδομένα μεταξύ των ψηφοφοριών για Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Θεωρώ ότι θα έχουμε διαφορετικά δεδομένα και πιστεύω ότι η διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος έχει να κάνει με το πολιτικό κλίμα της στιγμής, τις πιέσεις που θα ασκηθούν, όχι με τους συνωμοσιολογικούς τρόπους που κάποιοι φαντάζονται, αλλά από την ίδια την κοινωνία, η οποία αυτή τη στιγμή αγωνιά. Δεν φοβάται, απλώς εξοργίζεται που κάποιοι δεν συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούμε να μπούμε ξαφνικά σε μια περιπέτεια εκλογών, τη στιγμή που αυτό που χρειάζεται η χώρα κι αυτό που θα μας ζητήσουν σε λίγο οι δανειστές μας είναι αφενός μια πολιτική σταθερότητα και ηρεμία και στη συνέχεια μία συνεννόηση, με την έννοια ότι η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, από εδώ και πέρα, θα πρέπει να γίνεται στη βάση ενός εθνικού στόχου που πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι μας».

* Για το αν πρέπει να παραμείνει η υποψηφιότητα του Στ. Δήμα και στις τρεις ψηφοφορίες:

Δημοσιογράφος: Συμμερίζεστε τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι πρέπει να παραμείνει και στις τρεις υποψηφιότητες ο κ. Δήμας;

Π. Ρήγας: «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτός που προτάθηκε για υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προτάθηκε γιατί συγκεντρώνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δεύτερον, δεν είδα να υπάρχουν αντιδράσεις στο πρόσωπο του Προέδρου. Δεν φαίνεται ότι ο κ. Δήμας είναι το πρόβλημα. Επίσης, κατά την άποψή μου, όταν θέλεις να είσαι θεσμικός και να μην προσβάλλεις ούτε τον άνθρωπο που προτείνεις, αλλά ούτε και τη διαδικασία εκλογής Προέδρου, θα πρέπει να έχεις μία συνέπεια όσον αφορά την πρότασή σου και γι' αυτό δεν θεωρώ ότι μπορεί να αλλάξει ή πρέπει να αλλάξει το όνομα του υποψηφίου».

* Για το αν δημιουργούνται ζητήματα συνοχής και ενότητας στο ΠαΣοΚ, τοποθετήσεις συγκεκριμένων μελών της Κ.Ο., για τις δηλώσεις ή την προαναγγελία κομματικού-πολιτικού εγχειρήματος του κ. Παπανδρέου:

«Πιστεύω ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ΠαΣοΚ και δεν θα αδικήσει τον εαυτό του και τις προσπάθειές μας. Θέλω να μείνω μέχρι εκεί. Πιστεύω ότι όλοι όσοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν την παρουσία του Γ. Παπανδρέου για δικούς τους προσωπικούς στόχους και μέσα στο ΠαΣοΚ, δεν προσφέρουν ούτε στον Γ. Παπανδρέου, ούτε κυρίως στην ενότητα που έχει ανάγκη το κόμμα. Θα πρέπει λίγο να σταματήσουν αυτές οι δηλώσεις, αυτές οι διχαστικές -ας το πούμε έτσι-, τοποθετήσεις, γιατί πρώτα από όλα εξοργίζουμε την κοινωνία. Δεύτερον, αδικούμε τις προσπάθειές που κάνει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ, αδικούμε το ίδιο το κόμμα, την ιστορία του και προσφέρουμε και κακή υπηρεσία στον τόπο, αυτή τη στιγμή. Δεν έχει καμία όρεξη ο κόσμος να παρακολουθεί τους διαγκωνισμούς μέσα στο ΠαΣοΚ. Το ΠαΣοΚ πρέπει να εξακολουθήσει να είναι δύναμη εθνικής ευθύνης και σταθερότητας κι αυτό εμείς θα το υπηρετήσουμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα