Peter Spiegel: Ο Γ. Βαρουφάκης μπορεί να παίζει με τη φωτιά

Το σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας επιχειρεί να «ακτινογραφήσει» μέσα από το λογαριασμό του στο Twitter ο γνωστός δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel.

Σύμφωνα με τον Spiegel, το τοπίο ξεκαθάρισε: το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

θα λήξει και ο Γ. Βαρουφάκης αναμένει πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει ούτως ή άλλως να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες.

Ο δημοσιογράφος εντοπίζει ένα ελάττωμα στο σχέδιο Βαρουφάκη αφού με ακόλουθη ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο επισημαίνει πως δεν είναι ξεκάθαρο εάν η ΕΚΤ θα είναι πρόθυμη να στηρίζει επ’άπειρον τη χρήση του μηχανιμού ELA από την Ελλάδα, ειδικά εάν επιδεινωθεί το φαινόμενο της φυγής κεφαλαίων.

«Οι περισσότεροι αξιωματούχοι με τους οποίους συνομίλησα σήμερα θεωρούν πως η λήξη του προγράμματος στήριξης στα τέλη Φεβρουαρίου θα ενισχύσει τον πανικό στις αγορές και θα επιταχύνει τις εκροές κεφαλαίων», γράφει ο Spiegel.

Προσωπική του αίσθηση είναι, πάντως, πως η ΕΚΤ είναι πολύ πιο πρόθυμη σήμερα να τραβήξει την «πρίζα» του ELA από ό,τι ήταν στα μέσα του 2012. «Ο Γιάνης Βαρουφάκης μπορεί να παίζει με τη φωτιά», προειδοποιεί.

Ξεχωριστά ο Spiegel αναφέρει πως εάν το πρόγραμμα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου (όπως τώρα μοιάζει πιθανό), δεν θα υπάρχει πλέον πρόγραμμα και θα πρέπει να μπει νέο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Ο Spiegel δεν αφήνει ασχολίαστη και την παρέμβαση των ΗΠΑ στη «κονταρομαχία» Ελλάδας-Ευρωζώνης, «τιτιβίζοντας» χαρακτηριστικά «Ο Οbama έχει παρέμβει επανειλημμένως στο ζήτημα της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Η Merkel δεν άκουσε ποτέ. Δεν είμαι σίγουρος γιατί να αλλάξει κάτι τώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα