RTRS: Μπορεί η Ελλάδα να γυρίσει στις αγορές το 2014 μετά το sell–off;

Η υποαπόδοση των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, έχει εκτοξεύσει απότομα τις αποδόσεις σε επίπεδα που εγείρουν ανησυχίες για την ικανότητα της χώρας να επιστρέψει στις αγορές το 2014, όπως έχει προγραμματιστεί.

Οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων έχουν καταγράψει την μεγαλύτερη άνοδο αυτή την εβδομάδα έναντι των αντίστοιχων ομολόγων της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters, μετά την αποτυχία στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ - μιας θεωρούμενης ως ζωτικής

σημασίας πώληση για την εκπλήρωση των στόχων της τρόικας – και την υποβάθμιση του χρηματιστηρίου της χώρας στις αναδυόμενες αγορές από τον MSCI.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου έχει εκτοξευτεί εκ νέου πάνω από το 10% (επανερχόμενο σε επίπεδα Μαρτίου), ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 15%, καθώς θα σταματήσει η θετική επιρροή των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο (ξεκινώντας από την Fed).

Η εντυπωσιακή άνοδος των επιτοκίων την τελευταία εβδομάδα έχει εκτοξεύσεις εκ νέου την απόδοση του 10ετούς σε επίπεδα κατά 1% περίπου πάνω από αυτή των 30ετών ομολόγων με αποτέλεσμα η καμπύλη των αποδόσεων να επιστρέψει σε αρνητική κλίση.

Σημειώνεται ότι μία καμπύλη αποδόσεων με αρνητική κλίση (negative yield curve) σημαίνει ότι όσο ο εναπομένων χρόνος μέχρι τη λήξη του χρεογράφου αυξάνεται, τόσο λιγότερο ανταμείβονται οι επενδυτές-δανειστές και αντίστοιχα ο δανεισμός κεφαλαίων γίνεται φθηνότερος. Παρατηρείται ισχυρή ζήτηση δανειακών κεφαλαίων στη βραχυχρόνια αγορά συγκριτικά με τη ζήτηση στη μακροχρόνια αγορά, Ο τύπος αυτός της καμπύλης αποδόσεων συνήθως υποδηλώνει μια μεγάλη πιθανότητα οικονομικής ύφεσης.

Πρέπει να επισημανθεί σε αυτό το σημείο ότι η αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας παραμένει κλειστή μετά το PSI, που σημαίνει ότι τα CDS (ένας σημαντικός δείκτης αποτίμησης κινδύνου) δεν διαπραγματεύονται.

«Είναι σαφές ότι το πρόσφατο ράλι στα ελληνικά ομόλογα υποκινήθηκε κυρίως από λόγους ρευστότητας παρά από βελτίωση στα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής οικονομίας», σχολίασε στο Reuters στρατηγικός αναλυτής της ING, προσθέτοντας μάλιστα πως είναι πιθανό να έχουμε περαιτέρω διεύρυνση του ελληνικού spread με αποτέλεσμα η Ελλάδα να παραμείνει εκτός αγορών για ένα ή 2 άλλα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα