Tomsen: H Eλλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρήματα

Την απομείωση του ελληνικού χρέους, την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, αλλά και το χρηματοδοτικό κενό των δύο επόμενων χρόνων, σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα

θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση για το 2015-2016, ο κ. Τόμσεν απάντησε πως «εξακολουθούμε να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις προβλέψεις όσον αφορά το λεγόμενο κενό χρηματοδότησης. Είναι όμως σαφές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ότι θα υπάρξει ανάγκη χρημάτων, επιπλέον χρημάτων, από κάπου. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό το κενό χρηματοδότησης μπορεί να καλυφθεί από τις αγορές, επομένως χρειαζόμαστε να βρούμε επιπλέον χρήματα. Θα πρέπει να μιλήσουμε στους Ευρωπαίους φίλους μας γιʼαυτό. Δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για ποσά σαν αυτά που είδαμε στο παρελθόν. Σε σύγκριση με το παρελθόν, αυτά θα είναι μικρά ποσά».

Και συμπλήρωσε πως "έχουμε ένα πρόγραμμα σε ισχύ. Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα χρόνια, επομένως παραμένουμε πιστοί στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα και στην εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος".

Επιπλέον υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ έχει ζητήσει κούρεμα. "Έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους, στα μέσα του 2014 και στα μέσα του 2015, σε δύο βήματα να δούμε τι χρειάζεται ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το χρέος θα μειωθεί, στην πορεία του προγράμματος, σε επίπεδο χαμηλότερο από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε αυτό. Αυτό το πλαίσιο είναι ακόμα εκεί, και το ακολουθούμε πιστά. Το πως ακριβώς θα επιτευχθεί αυτό, το πως ακριβώς θα μειωθεί το χρέος, δεν έχει συζητηθεί λεπτομερώς, υπάρχει μια σειρά δυνατοτήτων, δεν είναι απαραίτητο να έχουμε κούρεμα. Αυτή η συζήτηση θα γίνει. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από την πλευρά μας και είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να παραμείνουν σε αυτό το πλαίσιο να φέρουν το χρέος σε επίπεδο αρκετά χαμηλότερο από το 110% του ΑΠΕ μέχρι το 2022", διευκρίνισε.

Απαντώνας σε ερώτηση για το ελληνικό πρόγραμμα, παρέμεινε σταθερός στην άποψή του ότι ήταν σωστό Όπως είπε, το πρόγραμμα ήταν γεμάτο από μέτρα στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τα οποία στόχευαν στην ώθηση της ανάπτυξης και στην ενίσχυση της απασχόλησης.

"Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως η δημοσιονομική προσαρμογή είναι κατά βάση πίσω μας, η Ελλάδα σίγουρα απέδειξε ότι μπορεί να εκτελέσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα, επομένως υπάρχει μια φυσιολογική στροφή προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δαπανάται όλο και περισσότερο πολιτικό κεφάλαιο στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και νομίζω ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε την οικονομία να πηγαίνει προς την ανάκαμψη και αυτό θα διευκολύνει και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", σημείωσε ο κ. Τόμσεν.

Τέλος, χαρακτήρισε ορόσημο την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. "Είναι ένας σημαντικός στόχος του προγράμματος να φέρει την Ελλάδα πίσω στις αγορές. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για την πλήρη πρόσβαση στις αγορές. Υπάρχει βεβαίως ακόμα πολύς δρόμος έως ότου η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται εξολοκλήρου στις αγορές για τη χρηματοδότησή της, αλλά αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, το οποίο και χαιρετίζουμε", είπε ο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα