«Α Thousand Doors»

Με 30 έργα σύγχρονης τέχνης σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών συνεχίζεται έως τις 30 Ιουνίου η έκθεση Α THOUSAND DOORS, που οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ σε συνεργασία µε τη Whitechapel Gallery του Λονδίνου.

Η έκθεση παρουσιάζεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, ένα χώρο πολιτισμού προσβάσιμο σε όλους, και περιλαμβάνει 30 έργα καλλιτεχνών από 15 διαφορετικές χώρες, υπό την επιμέλεια της Iwona Blazwick, OBE, ∆ιευθύντριας
της Whitechapel Gallery. Η έκθεση θα εκτείνεται σε όλους τους χώρους της Γενναδείου, από τη βιβλιοθήκη μέχρι και τους κήπους της. Το σύνολο των έργων καλύπτει ποικίλα εκφραστικά μέσα, όπως βιντεοεγκαταστάσεις, ηχητικά έργα, γλυπτικές εγκαταστάσεις κλπ. Μεταξύ των έργων περιλαμβάνονται εγκατάσταση μικτής τεχνικής της Παλαιστίνιας Shuruq Harb, γλυπτό του Αργεντινού Adrián Villar Rojas, η ξεχωριστή ‘βιβλιοθήκη' του Γιάννη Κουνέλλη, η αναβίωση της περιπατητικής σχολής από τη Βαλεντίνα Κάργα, το ηχητικό έργο του Κώστα Ιωαννίδη που θα ακούγεται κάθε µέρα για µισή ώρα πριν το κλείσιμο της έκθεσης.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Edward Allington, Matthew Barney, Christian Boltanski, Pavel Büchler, Michael Dean, Nina Fischer και Maroan el Sani, Ceal Floyer, Isa Genzken, Shuruq Harb, Nigel Henderson, Georg Herold, Susan Hiller, Hannah Höch, John Latham, Mark Manders, Juan Muñoz, Giuseppe Penone, Elizabeth Price, Michael Rakowitz, Annie Ratti, Meriç Algün Ringborg, Daniel Silver, Francis Upritchard, Adrián Villar Rojas, Jane και Louise Wilson, Γιάννης Κουνέλλης, Πάκυ Βλασσοπούλου, Κώστας Ιωαννίδης, Βαλεντίνα Κάργα, Νίκος Ναυρίδης. Τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών είναι νέες αναθέσεις.

Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων, µε τη σφραγίδα Ελλήνων επιμελητών, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Επιμελητών που οργανώνει ο ΝΕΟΝ και η Whitechapel Gallery από το 2012. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν ξεναγήσεις, ανοιχτές συζητήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Για τον Ιούνιο έχουν προγραμματιστεί:

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο πραγματοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είναι αυτό τέχνη;», που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ενήλικες. Το πρόγραμμα ευαισθητοποιεί πάνω στη σύγχρονη τέχνη, εξοικειώνει µε τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα και τους εκπροσώπους τους και παρουσιάζει τρόπους προσέγγισης του έργου τέχνης. Τα σαββατοκύριακα Ιουνίου (7-8/6, 21-22/6) και ώρα 12.00-14.00.

Ανοιχτές συζητήσεις με θέμα τη σύγχρονη τέχνη στο δημόσιο χώρο, τη συμβολή της στο αστικό περιβάλλον και την ανάπτυξη της πόλης. Με σταθερό ενδιαφέρον για την τέχνη στο δημόσιο χώρο, ο οργανισμός ΝΕΟΝ θέτει το ζήτημα στο επίκεντρο του πολιτικού και πολιτιστικού διαλόγου, προβάλλοντας το ρόλο της τέχνης ως όχημα κοινωνικοποίησης του δημόσιου χώρου, σε μια πόλη που αλλάζει.

Οι συζητήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, Πειραιώς 260, στο κτίριο Α. Στις 4 και 24 Ιουνίου, στις 19.00.

Η συμμετοχή στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται µε αυτόματες ηχογραφημένες πληροφορίες.

Σημαντική είναι η συμβολή δεκάδων εθελοντών, που ενημερώνουν το κοινό για τα έργα και τις εκδηλώσεις.

Διάρκεια έκθεσης 4 Μαΐου - 30 Ιουνίου 2014

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Τρίτη: 9πµ-5µµ
Τετάρτη-Σάββατο: 9πµ-9µµ
Κυριακή: 12µµ-6µµ

Είσοδος ελεύθερη
Keywords
Τυχαία Θέματα