Αφγανιστάν: υποχώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν παραμένει κακή και είναι πιθανό να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με την αποχώρηση από τη χώρα, την ερχόμενη χρονιά, των υπό το ΝΑΤΟ δυνάμεων, αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στην ετήσια έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η αυξανόμενη διεθνής κόπωση με τον πόλεμο αυτό, που διαρκεί ήδη 11 χρόνια, έχει οδηγήσει σε μείωση της πίεσης επί της κυβέρνησης του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι να περιορίσει το ρόλο των πολεμάρχων, των διεφθαρμένων

πολιτικών και άλλων καταχραστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρεται στην έκθεση.

"Το μέλλον της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν είναι πολύ αμφίβολο", δήλωσε ο διευθυντής του HRW για την Ασία Μπραντ Άνταμς.

"Η διαφθορά, το περιορισμένο κράτος δικαίου, η κακή διακυβέρνηση και οι καταχρηστικές πολιτικές και πρακτικές στερούν τους πιο ευάλωτους πολίτες της χώρας από τα δικαιώματά τους", τόνισε.

Η κατάσταση των πολιτών αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς θα αποσύρεται σταδιακά η νατοϊκή Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) πριν από την καταληκτική ημερομηνία του τέλους του 2014, οπότε και θα τερματιστεί ο πόλεμος αυτός που διεξήχθη υπό την καθοδήγηση του ΝΑΤΟ, αναφέρεται στην έκθεση.

Η έκθεση απηχεί μια αναφορά του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο και στην οποία αναφερόταν πως, παρά τη συνεχιζόμενη διεθνή προσοχή, τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση Αφγανών που κρατούνται από την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας συνεχίζονται.

Στην έκθεση του HRW εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για την τύχη των γυναικών, με τη διατύπωση φόβων για περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων που ανακτήθηκαν στην εκπαίδευση, την ψήφο και την απασχόληση μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την εξουσία, το 2001.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ένας νόμος του 2009 με στόχο την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών παραμένει "σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστος" και το 2012 σημειώθηκε ανησυχητική αύξηση στις επιθέσεις εναντίον γυναικών.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα