Το πρόσωπο της αλληλεγγύης

Αφιέρωμα στην Ελληνίδα φαρμακοποιό και εθελόντρια, Σοφία Τζιτζίκου έκανε η γαλλική εφημερίδα «La Croix» με τίτλο «Το πρόσωπο της Ελλάδας της αλληλεγγύης».

Η φαρμακοποιός και ακτιβίστρια καθώς και αντιπρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της UNICEF έγινε εθελόντρια στο ΚΙΦΑ (Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αθήνας), «μία από τις πολυάριθμες αυτόνομες κοινωνικές πρωτοβουλίες
που ξεφύτρωσαν μέσα στα ερείπια του ελληνικού συστήματος υγείας προκειμένου να μοιράζουν δωρεάν φάρμακα στα εκατομμύρια των Ελλήνων που στερούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης» όπως χαρακτηρίζεται στο άρθρο της εφημερίδας.

Η ίδια εγγονή και κόρη φαρμακοποιών, εγκατέλειψε τα όνειρα για σπουδές στην Αρχιτεκτονική ή την Αρχαιολογία και ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση, κληρονομώντας το φαρμακείο, αναφέρει η δημοσιογράφος της «La Croix». Σήμερα, το φαρμακείο πέρασε στον γιο της Τζιτζίκου η οποία δηλώνει ανακουφισμένη που το εγκατέλειψε και περισσότερο ανακουφισμένη που ο γιος της έχει πάθος με τη φυτοθεραπεία και αγαπά τη δουλειά.

Οι ασθενείς στην Ελλάδα πλέον είναι ανίκανοι να πληρώσουν τα φάρμακά τους τα οποία πλέον σπανίζουν στα ράφια των φαρμακείων, σχολιάζει η δημοσιογράφος της «La Croix», ενώ η Σοφία Τζιτζίκου σπεύδει να την ενημερώσει πως το -40% του δικού της τζίρου δεν είναι τίποτα μπροστά στις μειώσεις που έχουν δει άλλοι συνάδελφοί της. «Για πολλούς φαρμακοποιούς, η πτώση ήταν ακόμη πιο δυνατή. Πέντε από τους φίλους μου (φαρμακοποιούς) έκλεισαν την επιχείρησή τους». «Ξέρετε, όταν οι άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους, πάει να πει ότι ήδη παραιτηθεί σχεδόν από τα πάντα» προσθέτει με θλίψη.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει. 650.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και βλέπουμε την κατάσταση να χειροτερεύει μήνα με το μήνα. Η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να ξαναδώσει πρόσβαση στα νοσοκομεία σε ανθρώπους χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αλλά τα νοσοκομεία δεν έχουν τίποτα για να τους θεραπεύσουν. Από αυτόν τον χειμώνα, (τα νοσοκομεία) στέλνουν σε εμάς ασθενείς διότι πλέον δεν έχουν φάρμακα!» δηλώνει η ακτιβίστρια.
Keywords
Αναζητήσεις
τζιτζικου
Τυχαία Θέματα