Αυστρία: Υπέρ μιας «ευρωπαϊκής ενότητας»

Για να μείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλώβητη απέναντι στην κρίση και να αποτραπούν εξελίξεις όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος (με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ζητεί να υπάρξει στο μέλλον ένας πρωθυπουργός και ένας υπουργός Οικονομικών της Ένωσης.

Όπως είπε ο κ. Σπίντελεγκερ σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, θα πρόκειται για ένα μήνυμα προς τα έξω ότι «θέλουμε μια σταθερή Ένωση και

όχι μια λέσχη υπερχρεωμένων» και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διαχείριση του χρέους αλλά στο μέλλον της Ένωσης.

Ο ίδιος θεωρεί αναγκαία μια αρχιτεκτονική για την πορεία της Ευρώπης, για μια ισχυρότερη, σταθερή, «περισσότερη» Ευρώπη και, ως επακόλουθο μιας κοινής δημοσιονομικής πολιτικής, υποστηρίζει την εγκατάσταση ενός εκλεγμένου αρχηγού μιας κυβέρνησης της ΕΕ, ο οποίος θα διορίζει την κυβερνητική ομάδα του, ανάμεσά της και έναν υπουργό Οικονομικών.

Κατά την άποψή του, η ύπαρξη ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν σημαίνει πως η Αυστρία θα παραιτηθεί από τις αρμοδιότητες του προϋπολογισμού της, αλλά αυτός θα έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει εάν εκτρέπονται τα χρέη μιας χώρας, όπως έδειξε το παράδειγμα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίντελεγκερ, για κάτι τέτοιο θα πρέπει οι χώρες-μέλη να παραιτηθούν από ορισμένες αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων, ενώ θα χρειαστούν διαβουλεύσεις για να ακολουθήσει στο τέλος, όταν υπάρξει μια «μεγάλη λύση», ένα δημοψήφισμα.

Πρόσφατα, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών είχε ταχτεί κατηγορηματικά, κατά της αναδιαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμφώνου και υπέρ μιας μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα