Αγ. Φιλιππίδης: "Γύρισα μόνος μου, δεν ζημίωσα το ΤΤ"

Του Παναγιώτη Στάθη

«Οταν δόθηκε δάνειο περίπου 100 εκατομμύρια στην εταιρία Alapis του ομίλου Λαυρεντιάδη, ήταν ένας εύρωστος όμιλος, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα, τρεις για την ακρίβεια, απέκτησε μέσω του επιχειρηματία, την κυριότητα μιας τράπεζας, της Proton Bank με την έγκριση των ελεγκτικών κρατικών αρχών. Γιατί λοιπόν δεν έπρεπε να εγκριθεί αυτό το

δάνειο από το ΔΣ του Ταμιευτηρίου;». Αυτό είναι ένα από τα δεκάδες αναλόγου ύφους ερωτήματα, που θέτει ως προβληματισμό στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή Γιώργου Ανδρεάδη, ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ, Αγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος κρατείται από την περασμένη Τετάρτη, όταν επέστρεψε από την Τουρκία.

Με ένα υπόμνημα που ξεπερνά τις 300 σελίδες, ο επιχειρηματίας και πρώην τραπεζίτης επιχειρεί να αποδομήσει το κατηγορητήριο σε βάρος του, το οποίο αφορά ουσιαστικά 4 δάνεια που δόθηκαν στις επιχειρήσεις των Δημ. Κοντομηνά, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, Κυριάκο Γριβέα - Αναστασία Βάτσικα και Παν. Ευθυμίου. Ειδικά δε για το τέταρτο δάνειο των 104 εκατομμυρίων ευρώ, προς τις εταιρίες real estate, του κ. Ευθυμίου για το οποίο μάλιστα εκδόθηκε και δεύτερο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, ο κατηγορούμενος θα εμφανίσει στοιχεία από τη δικογραφία σύμφωνα με τα οποία τα δάνεια αυτά έχουν εξοφληθεί από τον επιχειρηματία Ευθυμίου και η αποπληρωμή τους βαραίνει πλέον άλλον επιχειρηματία που εξαγόρασε τα ακίνητα. Μάλιστα κατά του δεύτερου δεν έχει καν ασκηθεί ποινική δίωξη καθώς φέρεται να τα αποπληρώνει κανονικά. Και το ερώτημα που τίθεται εκ μέρους του κατηγορούμενου είναι «γιατί διώκομαι τότε;».

"Επέστρεψα αυτοβούλως"

Μέχρι σήμερα για την υπόθεση του ΤΤ έχουν απολογηθεί 8 κατηγορούμενοι και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, προεξάρχοντος του επιχειρηματία Δημ. Κοντομηνά στον οποίο επιβλήθηκε εγγύηση - μαμούθ 5 εκατομμυρίων ευρώ. Η εγγύηση δεν έχει καταβληθεί ακόμα και ήδη έχει υποβληθεί αίτηση μείωσής της. Ο κ.Φιλιππίδης έχει ως ατού, σύμφωνα με τους νομικούς παραστάτες του, Θαν. Βαρλάμη και Γ.Παπαιωάννου, πως «αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι επέστρεψε αυτοβούλως στη χώρα», αμέσως μετά την απελευθέρωσή του από τις Τουρκιές Αρχές. Δηλαδή θέλει να πείσει τον ανακριτή ότι δεν είναι ύποπτος φυγής και δεν υπάρχει κανένας λόγος να κριθεί προσωρινά κρατούμενος. Γι΄ αυτό και ο Άγγελος Φιλιππίδης, μετά την άφιξη του από την Κωνσταντινούπολη δήλωνε σε κάθε ευκαιρία ότι επέστρεψε οικειοθελώς για να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη. Ο κατηγορούμενος, μάλιστα, θα επικαλεστεί και έγγραφο που κατέθεσε στις Τουρκικές αρχές, με το οποίο εκφράζει την επιθυμία του να επιστρέψει στην Ελλάδα. Επικαλείται δε –και καταθέτει– τις εξουσιοδοτήσεις στους δικηγόρους του να παρακολουθούν την πορεία της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείτο ώστε να παράσχουν εξηγήσεις, αλλά δεν κλήθηκαν ποτέ από την εισαγγελία, καθώς και τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του πως επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα άμεσα, κάτι που έκανε πράξη την περασμένη Τετάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα