Άγνωστο το μέλλον της Μαρίας

Στη ζεστή αγκαλιά του «Χαμόγελου του Παιδιού» επουλώνονται οι πληγές της μικρής Μαρίας από τα Φάρσαλα. Το πεντάχρονο κορίτσι που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, φερόμενο ως θύμα αρπαγής από ζευγάρι Ρομά, φιλοξενείται στο ίδρυμα εδώ και περίπου ένα μήνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστα Γιαννόπουλο ο οποίος μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και την Έλενα Μπρέγιαννη, «η Μαρία έχει εξοικειωθεί πλήρως με το νέο της περιβάλλον, η σχέση της με τα άλλα παιδιά είναι άριστη και αυτό οφείλεται

στο γεγονός -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- στη δυναμική προσωπικότητά της αλλά και στο γεγονός ότι από τη φύση του είναι ένα παιδί ανεξάρτητο, που δεν μπορεί κανείς να του επιβάλλει κάτι».

Να σημειωθεί ότι, το «Χαμόγελο του Παιδιού», έχει την προσωρινή επιμέλεια της Μαρίας ενώ αναμένεται απόφαση της Εισαγγελέως Ανηλίκων Λάρισας για την πλήρη επιμέλεια έως ότου βρεθεί μόνιμη λύση.

Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει το μέλλον της Μαρίας καθώς πολλές πλευρές ερίζουν για τη διεκδίκηση της τύχης της. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους, οι τρεις εισαγγελείς που έχουν αναλάβει και διερευνούν την υπόθεση, υποστηρίζουν ότι, οι όποιες διαδικασίες υιοθεσίας/αναδοχής θα γίνουν στη χώρα μας, καθώς εδώ τελέστηκαν οι παράνομες πράξεις.

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο την επιμέλεια να διεκδικήσουν και οι θετοί γονείς στην περίπτωση που η κατηγορία εναντίον τους μετατραπεί από αρπαγή ανηλίκου σε παράνομη υιοθεσία.
Η μικρή Μαρία και η περιπέτειά της φαίνεται ότι ανοίγουν το δρόμο για διάλογο σε ότι αφορά τα δικαιώματα των παιδιών και τη καταπάτησή τους με τις φωνές που κάνουν λόγο για λανθασμένους χειρισμούς ολοένα να πυκνώνουν.

Σε δηλώσεις του ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος έκανε λόγο για ανεπάρκεια της πολιτείας να εξασφαλίσει το σεβασμό των δικαιωμάτων της μικρής Μαρίας και να προφυλάξει την παραβίαση των δικαιωμάτων των Ρομά, μέσα από την αναπαραγωγή στερεοτύπων και ρατσιστικών στάσεων και συμπεριφορών.

Η Μυρσίνη Ζορμπά, πρόεδρος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Τάκη Καμπύλη, για τη διαδικασία των υιοθεσιών και το ρόλο των ιδρυμάτων τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Ανησυχούμε και για τα ιδρύματα και για την τεράστια εκκρεμότητα που υπάρχει και για την αναδοχή και για όλο το σύστημα το οποίο ευνοεί μικρούς θύλακες που δυναμιτίζουν την κανονική εξέλιξη των παιδιών και το συμφέρον των παιδιών. Διότι τα δικαιώματα του παιδιού, έτσι όπως τα έχουμε υπογράψει και θα έπρεπε να τα σεβόμαστε στη Διεθνή Σύμβαση, πάνω από όλα βάζουν το συμφέρον του παιδιού και επομένως τα βήματα που θα όφειλε να κάνει η Ελλάδα δεν έχουν γίνει. Να μιλήσω για την τελευταία 20ετία, να μην πάμε πιο πίσω. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ούτε ένα παρατηρητήριο για τα δικαιώματα του παιδιού, ούτε ένα σχέδιο δράσης και βεβαίως οι εκθέσεις που γίνονται σε βάρος της χώρας μας κάθε πέντε χρόνια από την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ είναι φρικώδεις. Δεν κάνουμε βήματα».

Η κ. Ζορμπά αναφερόμενη στην υπόθεση της μικρής Μαρίας υπογράμμισε: «Γίνεται μία μεγάλη φασαρία για να ξεχαστεί την άλλη στιγμή. Αυτό το παιδί και η οικογένεια που το ανέτρεφε βρέθηκαν στο κέντρο μίας θύελλας με φήμες, με κατηγορίες, που έγινε και διεθνική με τη Βουλγαρία τελικώς. (...) Εδώ είναι η τεράστια προκατάληψη που υπάρχει απέναντι στους Ρομά και που πιστεύω ότι είναι χαρακτηριστικό, δηλαδή, αν αυτή η ακραία προκατάληψη δεν ξεπεραστεί, τότε δεν θα έχουμε ξεπεράσει κανένα από τα μικρά και μεγάλα προβλήματα. Το παιδί αυτό είναι μακριά από τους ανθρώπους με τους οποίους έζησε τα τελευταία πέντε χρόνια και οι οποίοι κατά γενική ομολογία το φρόντιζαν, είχε αδέρφια εκεί, είχε ένα περιβάλλον τέλος πάντων το οποίο ήταν το φυσικό περιβάλλον του παιδιού μέσα στο οποίο μεγάλωσε. Ξαφνικά έχει αποσπαστεί από εκεί και με ωραία λόγια τώρα μπορούμε να πούμε όλοι για κοινωνικούς λειτουργούς, υψηλές εποπτείες ψυχολογίας και τα λοιπά, για σπίτια, τα οποία όμως δεν είναι σπίτι σαν αυτό που έχετε εσείς κι εγώ. Τα σπίτια πρέπει να είναι μία τόσο μικρής διάρκειας διαμονή που μιλάμε για μέρες, δεν μιλάμε καν για μήνες».

Keywords
Τυχαία Θέματα