«Αγώνας δρόμου» της κυβέρνησης

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Λαγκάρντ χθες το βράδυ για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, στον απόηχο του δημοσιεύματος των Financial Times, ότι το Ταμείο προκειμένου το ελληνικό χρέος ζητά "κούρεμα" ή σκληρά μέτρα λιτότητας. Την ίδια ώρα, "αγώνας δρόμου της

κυβέρνησης" στο πλαίσιο της αλλαγής στρατηγικής για συνολική συμφωνία. Συνάντηση το απόγευμα των Δραγασάκη – Τσακαλώτου με τον Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη, ενόψει και των κρίσιμων αυριανών αποφάσεων της ΕΚΤ για την ρευστότητα των τραπεζών.

Με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, συναντάται στις 9.00 το πρωί, στο Παρίσι, ο Γιάνης Βαρουφάκης – ακολούθως, θα δει τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί.


Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, φέρεται να προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του ταραχώδους Eurogroup της Ρίγας, στις 24 Απριλίου, ότι η Ελλάδα, αντί για πλεόνασμα, εμφανίζει πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 1,5% και, άρα, προκειμένου το χρέος της να καταστεί βιώσιμο και να συνεχίσει το Ταμείο να εκταμιεύει, θα πρέπει είτε η ελληνική κυβέρνηση να λάβει "δραστικά" μέτρα λιτότητας, είτε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συναινέσουν σε "κούρεμα" του χρέους.

Εν τω μεταξύ, την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» που αναφέρεται σε αναπληρωτή Υπουργό, ο οποίος φέρεται να μετέφερε τον Μάρτιο 80.000 ευρώ στο Λουξεμβούργο. «Περιμένουμε από την εφημερίδα στην αυριανή της έκδοση, στην ίδια σελίδα, να αναφέρει το όνομα του αναπληρωτή υπουργού, το ποσό και τα στοιχεία του λογαριασμού», τονίζουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν «αν δεν το πράξει τότε θα μιλάμε για πρακτική που ξεπερνάει τα όρια της χυδαίας προβοκάτσιας».

Το 44,8% των συνταξιούχων λαμβάνει συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας, απαντά ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Στρατούλης στην απαίτηση των θεσμών για περαιτέρω μειώσεις, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες περικοπές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε και στο Βερολίνο, η μέση κύρια σύνταξη στην Ελλάδα, κυμαίνεται σήμερα στα 664,69 ευρώ και η μέση επικουρική στα 168,40 ευρώ.

Την ίδια ώρα, με αλλαγές έφθασε για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για τις επαναπροσλήψεις απολυμένων και την αποκατάσταση αδικιών αφού αποσύρθηκαν οι διατάξεις που αφορούσαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, τη μετατροπή των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε οργανικές θέσεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων και η ρύθμιση για την κάρτα του πολίτη.

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για ασυναρτησίες και ότι διαψεύδει συνεχώς τον εαυτό της. Επισημαίνει, δε, ότι πέρασαν όλες οι ημερομηνίες που είχε θέσει ως χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας και πλέον «θα πάνε κατ' ευθείαν σε οριστική συμφωνία, δηλαδή σε νέο Μνημόνιο, για τα επόμενα δύο χρόνια». «Κριτήριο της κάθε κίνησής μας είναι να διασφαλίσουμε την παραμονή της Ελλαδας στην Ευρώπη και το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, λίγο μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τόνισε ότι πρέπει πάσει θυσία να βρεθεί συμφωνία με τους εταίρους καθώς «ο χρόνος στενεύει πολύ επικίνδυνα» και κάθε μέρα που περνάει είναι επιζήμια για την ελληνική οικονομία.

«Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σημαντικούς κινδύνους για την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Υπάρχει πρόοδος αλλά είναι ανοιχτά πολλά ζητήματα», τόνισε εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, δηλώνοντας, ωστόσο, άγνοια για το αν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα συζητά νέο συνολικό πακέτο βοήθειας. «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της αβύσσου και θα μπορούσε να παρασύρει ολόκληρη την Ευρωζώνη», αναφέρει σε άρθρο του το Forbes. Παράλληλα, καλεί το Βερολίνο να ξαναδεί το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων είναι ξεκάθαρη και δεν έχει αλλάξει, επανέλαβε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ότι η Γερμανία οφείλει να εξετάσει τις ιστορικές της ευθύνες έναντι της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα