Αισιόδοξος ο Βεστερβέλε

«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά για πρώτη φορά βλέπω μια αχτίδα φωτός», δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε. Παράλληλα, εκφράζει την ελπίδα ότι «θα ακούσουμε καλά νέα και από την Πορτογαλία και από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία αλλά και από την Ελλάδα».

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Βεστερβέλε τονίζει ότι «πρέπει να επικεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις στο να κρατήσουμε
την Ευρωζώνη ενωμένη» και υπενθυμίζει ότι για αυτόν τον λόγο την άνοιξη του 2010, παρά τις αντιρρήσεις του κόμματός του, των Φιλελευθέρων, ψηφίστηκε το πρώτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Ο κ. Βεστερβέλε παραδέχεται ωστόσο ότι «τα γερμανικά συμφέροντα πηγαίνουν χέρι με χέρι με τα ευρωπαϊκά» και ότι η σταθερότητα της γερμανικής οικονομίας εξαρτάται από τη σταθερότητα του νομίσματός μας.
«Η Γερμανία δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να πάει καλά εάν μακροπρόθεσμα η Ευρώπη δεν πάει καλά», δηλώνει και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το αν υπάρχουν δύο ταχύτητες Δικαίου στην Ευρώπη, μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, η οποία ενίσχυσε τον ρόλο του Κοινοβουλίου στο δίκαιο του προϋπολογισμού, ενώ η Ελλάδα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μεγάλα τμήματα του αντίστοιχου δικαίου της, ο κ. Βεστερβέλε δηλώνει: «Όχι. Αλλά ο καθένας που μπαίνει σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής γνωρίζει ότι πρέπει να πράξει το καθήκον του. Είναι αυτονόητο ότι θα ελέγχεται για την πρόοδο των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων. 'Αλλωστε έχουμε και την τρόικα, την έκθεση της οποίας για την κατάσταση στην Ελλάδα, πρέπει να περιμένουμε».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών καταδικάζει πάντως ευθέως την πρόσφατη επιθετική ρητορική Γερμανών και άλλων ευρωπαίων πολιτικών εναντίον της Ελλάδας. Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ περί παραδειγματισμού της Ελλάδας, ο κ. Βεστερβέλε κάνει λόγο για «φοβερή λέξη» και συνεχίζει: «Εμείς οι Γερμανοί δεν παραδειγματίζουμε μέσω άλλων λαών. Τώρα σχηματίζεται η εικόνα της Γερμανίας στον κόσμο για τα επόμενα χρόνια. Το «Made in Germany» πρέπει και στο εξής να ακούγεται θετικά».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα