«Ακαταμάχητα» τα ελληνικά κουνούπια

Μόνο 10 από τα συνολικά 60 είδη κουνουπιών που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας καταπολεμούνται, ενώ τα προγράμματα που εφαρμόζουν οι περιφέρειες στοχεύουν στη μείωση των πληθυσμών τους και κατά συνέπεια στον περιορισμό της όχλησης και επικινδυνότητάς τους στη μετάδοση σοβαρών ασθενειών-επιδημιών όπως ο Ιός του Δυτικού Νείλου(ΙΔΝ) και η ελονοσία.

Παρουσιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα 2009-2014 για τον ΙΔΝ και την ελονοσία, η εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Δανάη Περβανίδου τόνισε ότι για τον μεν ιό του Δυτικού
Νείλου παρατηρήθηκε μείωση των κρουσμάτων μετά την επιδημία του 2010 στην Κεντρική Μακεδονία (φέτος κανένα κρούσμα), ωστόσο εμφανίστηκε διασπορά του σε άλλες περιοχές της χώρας.

Για την ελονοσία, είπε στη διάρκεια ημερίδας με τίτλο "Καταπολέμηση Κουνουπιών και Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα", ότι για πρώτη φορά μετά την επανεμφάνισή της, φέτος δεν καταγράφηκε -μέχρι τώρα- κανένα νέο κρούσμα ελονοσίας στη Λακωνία. Ασφαλή στοιχεία ωστόσο θα έχουμε στο τέλος του έτους, αφού τα κρούσματα ελονοσίας εμφανίζονται και κατά τον τρέχοντα και κατά τον επόμενο μήνα.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Μιχαηλάκης από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σήμερα τους Έλληνες πολίτες ταλαιπωρεί κυρίως ο "Τίγρης της Ασίας", ένα κουνούπι ιδιαίτερα επιθετικό και με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το ότι τσιμπάει και την ημέρα.

Τονίζοντας την ευθύνη που φέρουμε όλοι μας, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο κουνούπι κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στις πόλεις, επεσήμανε ότι στάσιμα νερά στο χώρο μας (ακόμα και ένα βάζο με λουλούδια), "μπορεί να σημαίνει ότι εκτρέφουμε το συγκεκριμένο είδος μέσα στο σπίτι μας, στο μπαλκόνι μας ή και στην αυλή του σπιτιού μας".

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μιχαηλάκης επεσήμανε ότι υπάρχει και ένα άλλο είδος το Idc aigypt, το οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε έχει εντοπιστεί μόνο σε ένα σημείο στην Πορτογαλία και το κακό με το συγκεκριμένο είδος είναι ότι "όπου πάει μεταφέρει και το δάγκειο". Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν τα ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης εκείνα, αλλά και να παρακολουθούνται οι είσοδοι στη χώρα μας, έτσι ώστε σε περίπτωση εμφάνισής του να εξολοθρευτεί αμέσως.

Για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης 1,5 μήνα πριν την εμφάνιση των κρουσμάτων και για την πιθανότητα να προσβάλλουν τους πολίτες με τον ιό του Δυτικού Νείλου, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής, τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρυσόστομος Δόβας.

"Ελέγξαμε σε ποιο ποσοστό τα οικόσιτα πτηνά στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχαν εκτεθεί στον ιό, με αιμοληψίες που κάναμε σε περιστέρια και κοτόπουλα. Εντοπίσαμε εστίες διάδοσης του ιού και μετάδοσης ανάμεσα στα πτηνά και τα κουνούπια και έτσι ενημερώσαμε έγκαιρα τις υπηρεσίες για να προβούν σε ψεκασμούς", είπε χαρακτηριστικά.

Γνωστοποίησε δε ότι "αυτό που προτείναμε είναι ότι οι ψεκασμοί ειδικά για την νυμφοκτονία πρέπει να ολοκληρώνονται μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, γιατί ακριβώς τότε υπάρχει ο κύκλος ενζωοτικής μετάδοσης που αφορά τα πτηνά και τα κουνούπια και αύξηση του πληθυσμού των δεύτερων που μολύνουν ευρέως τους ανθρώπους".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα