Άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα

Άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα για το ελληνικό ζήτημα άρχισε, κι ενώ οι θεσμοί εξακολουθούν να ασκούν ασφυκτική πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ, θα συναντηθούν την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με φόντο την προοπτική και νέας παράτασης του τρέχοντος προγράμματος. Απορρίπτοντας την πρόταση των θεσμών κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου
τονίζουν με αφορμή τη δημόσια δήλωση δυσαρέσκειας του Ζαν Κλωντ Γιουνκέργια την μη υποβολή εναλλακτικών προτάσεων από τον πρωθυπουργό, ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει τη δική της πρόταση και «αναμένει με ενδιαφέρον» τις παρατηρήσεις των εταίρων. Άφησαν μάλιστα να εννοηθεί πως σε τεχνικό επίπεδο δεν μπορούν να υπάρξουν περαιτέρω παραχωρήσεις από την Αθήνα, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο. Απαντώντας εμμέσως στον κ. Γιούνκερ, ο οποίος είπε ότι «σίγουρα θα υπάρξει προθεσμία» για συμφωνία, χωρίς να πει πότε, οι κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν: Η Ελληνική πλευρά δεν συνηθίζει να θέτει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση. Ο κ. Γιούνκερ νωρίτερα απέκλεισε εκ νέου την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προσθέτοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να βγάλει λαγό από το καπέλο του για να την αποτρέψει.

Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα καταβάλει τις προσπάθειες που απαιτούνται ώστε να λάβει την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων, διαμήνυσε μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ZDF η κα Μέρκελ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής το G7 στη Βαυαρία. Ερωτηθείσα αν υποσχέθηκε στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, η κα Μέρκελ δήλωσε: «Δεν μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αλλά είπαμε ότι εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι μας σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί.

Άμεση συμφωνία, με τρόπο ώστε να μην προκληθεί αστάθεια στις διεθνείς αγορές, ζήτησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, από την Άγκελα Μέρκελ κατά την διμερή συνάντησή τους πριν τη έναρξη της συνόδου κορυφής του G7 στις Βαυαρικές Άλπεις προτρέποντας την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες – όπως τις χαρακτήρισε – μεταρρυθμίσεις. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν πως η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και να επιστέψει στην μακροπρόθεσμα βιώσιμη ανάπτυξη.

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελούσε οικονομικό και γεωπολιτικό λάθος εκτίμησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Τόνισε ότι από την ενημέρωση Γιούνκερ και Τουσκ στο G7 προκύπτει πως υπάρχει περιθώριο για την εξεύρεση λύσης. Πρόσθεσε πάντως ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να κατανοήσει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν». Είναι αδιανόητο οι Ιταλοί που σταμάτησαν να πληρώνουν τις πρόωρες συντάξεις στους Ιταλούς, να δεχθούν να τις πληρώνουν στους Έλληνες. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε και εμείς».

Αυστηρή προειδοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δηλώνοντας πως «οι συνέπειες θα είναι δραματικές» εάν δεν δεχθεί την συμφωνία που προτείνουν οι θεσμοί. «Μπορώ μόνο να προειδοποιήσω την ελληνική κυβέρνηση να μην απορρίψει τη χείρα που της τείνουν» οι εταίροι, είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής υπογράμμισε πως η ΕΕ είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συμβιβασμό με την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι δανειστές έχουν ήδη προβεί σε ορισμένες υποχωρήσεις στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Διαφοροποιημένη στάση από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες έχει ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν. Τάχθηκε υπέρ μακροπρόθεσμης λύσης για την Ελλάδα, προτείνοντας συμφωνία επί ενός πακέτου μέτρων για τα επόμενα πέντε χρόνια, διάστημα κατά το οποίο να υπάρξει αναβολή πληρωμών, υπό αυστηρούς όρους. “Θα πρέπει οι Ελληνες να βοηθηθούν μακροπρόθεσμα και όχι όπως γίνεται αυτή τη στιγμή μόνον από εβδομάδα σε εβδομάδα», κάτι που «θυμίζει την κατάσταση ενός ο οποίος πνίγεται και βοηθείται μόνον για να ξεπεράσει το επόμενο κύμα, αλλά όχι για να βγει τελείως από το νερό».

Πίσω στην Αθήνα και τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Δεν πρόκειται να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, καθώς ο λαός έχει δώσει πρόσφατα την εντολή του δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος προσθέτοντας πως εάν γίνει Κούγκι αυτό θα το έχουν κάνει οι ίδιοι οι δανειστές, που δεν θα δεχτούν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Ηέρουν πως τα όριά μας έχουν εξαντληθεί. Είμαι αισιόδοξος ότι θα αντιληφθούν πλέον ότι δεν μπορούν να απαιτήσουν την κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας μιας ολόκληρης χώρας».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που η τελική πρόταση των δανειστών δεν συνάδει με τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου άφησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, Πάνος Σκουρλέτης. Στόχος των εκλογών, εξήγησε, θα είναι η «διεύρυνση των ορίων» της εντολής που διαθέτει η κυβέρνηση.

«Υπάρχει ένα σύνολο ενδείξεων ότι οδηγούμαστε σε συμφωνία», δήλωσε νωρίτερα στον ΑΘΗΝΑ 9,84, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Αναφορικά με την ομαδοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ, την χαρακτήρισε πολιτική απόφαση που συνδέεται με το ευρύτερο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, διευκρινίζοντας πως τα χρήματα για την πρώτη και δεύτερη δόση του Ιουνίου υπήρχαν.

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, από την Πρέβεζα υποστηρίζοντας ότι «αναζητά συνενόχους στην καταστροφική του πολιτική αλλά δεν θα τους βρει.
Ο χρόνος τελειώνει όπως τελειώνουν και τα χρήματα. Το ατύχημα για την χώρα έρχεται όλο και πιο κοντά. Ο κ. Σαμαράς αμφισβήτησε αν θα υπάρξει δεδηλωμένη στην Βουλή, για να ψηφίσει την συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση.

Ο χρόνος τρώγεται, χάνεται, δεν κερδίζεται. Αυτή η αμέριμνη στάση της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη και υπονομευτική για την οικονομία, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Θέλουμε συμφωνία, να αξιολογήσουμε το περιεχόμενο. Δε μας έχουν ζητήσει βοήθεια στη διαπραγμάτευση. Δεν θα διευκολύνουμε μια κυβέρνηση να σταθεί, αν δεν έχει πλειοψηφία. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η κυβέρνηση έχει δεδηλωμένη πλειοψηφία στη Βουλή και από εκεί κει και πέρα να ακούσουμε ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, είπε ο κ. Βενιζέλος.
Keywords
Τυχαία Θέματα