Αλβανία: 22 χρόνια Ομόνοια

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε, χθες, στη Δερβιτσάνη η ετήσια συνάντηση στελεχών της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας Ομόνοια, η οποία φέτος συνέπεσε με τα 22χρονα από την ίδρυση της οργάνωσης.

συμμετοχή ήταν συγκινητική και απόδειξη ότι ο Ελληνισμός ξέρει να αγωνίζεται, λαμβάνει σωστά και αναλύει τη διέγερση του ανθελληνισμού στην Αλβανία και ξέρει ότι η Ομόνοια αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί για τους γηγενείς Έλληνες της Βορείου

Ηπείρου την καλύτερη δυνατή πολιτική ασπίδα και σημείο αναφοράς για την ενότητα στον εθνικό αγώνα" επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ομόνοιας.

"Ψηλά το κεφάλι! Η Ελλάδα είναι κάτι πολύ μεγάλο και να είστε περήφανοι που ο καθένας σας ξεχωριστά και όλοι μαζί την κουβαλάτε μέσα σας" τόνισε- μεταξύ άλλων -στο χαιρετισμό του ο πρέσβης της Ελλάδα στα Τίρανα Λεωνίδας Ροκανάς, ο οποίος τίμησε την εκδήλωση μαζί με τους γενικούς προξένους Αργυροκάστρου και Κορυτσάς κ.κ. Νικόλαο Κοτροκόη και Ιωάννη Πεδιώτη.

Ο κ. Ροκανάς επισήμανε, ακόμη, ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί άμεσα η έλλειψη ομόνοιας στους κόλπους της ελληνικής εθνικής μειονότητας, στην οποία βρίσκουν πολλές φορές "πάτημα" οι εθνικιστικές ομάδες στην Αλβανία.

Στην ετήσια συνάντηση της Ομόνοιας παραβρέθηκαν Έλληνες από τους Αγίους Σαράντα, το Δέλβηνο, τη Δερόπολη, τη Χιμάρα, την Κορυτσά, τα Τίρανα κ.α., οι οποίοι, μαζί με τους εκπροσώπους των Ελληνοβλάχων, συναντήθηκαν το πρωί στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Δερβιτσάνη. Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε μνημόσυνο για τα εκλιπόντα στελέχη και ιδρυτές της Οργάνωσης.

Σε ομιλία του, μετά την κοπή της βασιλόπιτας για το νέο έτος, ο πρόεδρος της οργάνωσης Βασίλης Μπολάνος εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση του εθνικισμού στην Αλβανία που στοχεύει την εθνική ελληνική μειονότητα, τονίζοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη συστράτευσης των δυνάμεων αυτού του Ελληνισμού, με καλύτερη απόδειξη, όπως είπε, τις εκλογές του Ιουνίου 2013.

Ομόνοια θα παραμείνει μια ανοιχτή αγκαλιά και ένα μετερίζι για όλους όσοι πιστεύουν στον αγώνα για τη διαιώνιση της παρουσίας μας στα πάτρια αυτά εδάφη. Και στήριξη του αγώνα της Ομόνοιας είναι βέβαια και η συστράτευση στο εκλογικό της σκέλος, το ΚΕΑΔ" τόνισε.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζητωκραυγές υποδέχτηκαν τα μέλη της Ομόνοιας το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια, όπως και του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνου Τσιάρα. "Τα μηνύματα από το εθνικό κέντρο ήταν για άλλη μια φορά ξεκάθαρα: ενότητα, ομοψυχία, για να αντικρουστεί ο εθνικισμός που καλπάζει στην Αλβανία και επιβουλεύεται την ύπαρξη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, αλλά και που δυναμιτίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας" σημειώνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

Την υπερηφάνεια του που η Ομόνοια καταφέρνει όλα αυτά τα χρόνια να είναι γνήσια και πιστή στο πρόγραμμα της, να μην αλλοιώνει τους στόχους και να προπορεύεται των εξελίξεων με σοφία, προς όφελος της κοινότητας των Ελλήνων για την οποία ιδρύθηκε και αγωνίζεται, εξέφρασε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, ο οποίος ζήτησε περισσότερη φροντίδα για τις συντάξεις των υπερηλίκων απόρων από την πλευρά της Ελλάδας.

"Η τρίτη γενιά σήμερα στη Βόρεια Ήπειρο είναι η πληθυσμιακή ομάδα εκείνη που στα χρόνια του αδίσταχτου διωγμού και του απολύτου κλεισίματος της Αλβανίας κράτησε τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία... Έστω και για την πολύτιμη αυτή προσφορά στο έθνος δεν τους ταιριάζει ο εμπαιγμός" τόνισε ο κ. Ντούλες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Γεώργιος Στύλιου και του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που παρέθεσε για όλους τους παρευρισκομένους ο Έπαρχος Κάτω Δερόπολης και πρόεδρος του Παραρτήματος Αργυροκάστρου Δ. Μαλιούκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα