Άμεση απόδοση ευθυνών για το πόρισμα ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

«Οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές. Θέλουμε την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση και απόδοση ευθυνών» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στο πόρισμα του ΣΔΟΕ για τις υπερτιμολογήσεις στη ΓΕΝΟΠ. Η έρευνα του ΣΔΟΕ ξεκίνησε το 2011, όταν δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που περιλάμβανε αντίστοιχες διαπιστώσεις. Σε έγγραφό του προς τη διοίκηση της ΔΕΗ,

ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής κάνει λόγο για «μεγάλη διασπάθιση δημόσιου χρήματος». Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι τα ευρήματα του ΣΔΟΕ δείχνουν πως υπήρχαν πολύ σοβαρά προβλήματα διαχείρισης, ακόμη και εικονικά τιμολόγια στην Ομοσπονδία.

Πρόσθεταν δε ότι ο υπουργός ΠΕΚΑ έχει ήδη ζητήσει από τη διοίκηση της ΔΕΗ να γίνει και εσωτερική έρευνα, αλλά και να εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια για ανάκτηση δαπανών οι οποίες δεν έπρεπε να έχουν γίνει.

Το πόρισμα του ΣΔΟΕ έχει κοινοποιηθεί και στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ, μέσω υπερτιμολογήσεων, εισέπραξαν 2.080.209 εκ. ευρώ, για αποστολές που δηλώθηκαν, πληρώθηκαν, αλλά ουδέποτε έγιναν, για φιλοξενία αντιπροσωπειών, πολυήμερες διακοπές σε χώρες όπως η Ιταλία και αναθέσεις μελετών «μαϊμού» σε οικείους.

Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, για 29 εκδηλώσεις την τριετία 2008-2010, η ΓΕΝΟΠ και ο ΟΚΔΕ (Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων των Εργαζομένων στη ΔΕΗ) χρέωσαν την Επιχείρηση «καπέλο» 1.194.497 ευρώ, την ώρα που οι πραγματικές δαπάνες ήταν 885.711,4 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, επταήμερο ταξίδι στην Ιταλία τον Αύγουστο του 2009 για 46 άτομα, κόστισε πραγματικά 50.098 ευρώ και από άλλη τουριστική επιχείρηση εκδόθηκαν δύο τιμολόγια για δαπάνες 23 ατόμων, αντίστοιχα. Τελικά, γι αυτό το ταξίδι, η ΔΕΗ, η οποία κλήθηκε να πληρώσει 109.000 ευρώ αρνήθηκε να τα καταβάλλει καθώς στη σύμβαση των εργαζομένων αναφερόταν «εκδρομή». Όμως οι συνδικαλιστές, φέρεται να άλλαξαν τη σύμβαση επικαλούμενοι ταξίδι για εκπαιδευτικούς λόγους.

Ακόμη, η Επιχείρηση κατέβαλε 31.400 ευρώ για μελέτη την οποία δεν παρέλαβε.

Τέλος, χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση ταξιδιού στη Γενεύη τριάντα ατόμων για παρέμβαση στο Γραφείο Διεθνούς Εργασίας. Το ταξίδι δεν έγινε ποτέ, ωστόσο η ΔΕΗ πλήρωσε 30.500 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα