Ανάγκη εφαρμογής πρόσθετου πρωτοκόλλου

Στην ανάγκη να εφαρμόσει η Τουρκία το πρόσθετο πρωτόκολλο της Άγκυρας επέμεινε σήμερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φίλε. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ο κοινοτικός επίτροπος υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου θα δώσει «νέα ζωή» στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με το άνοιγμα αρκετών κεφαλαίων του κοινοτικού κεκτημένου και το γρήγορο κλείσιμό τους. ο Στ. Φίλε είπε ότι αναμένει επί ιρλανδικής προεδρίας
να ανοίξει τουλάχιστον ένα κεφάλαιο με την Τουρκίας που θα αποτελέσει θετική εξέλιξη και ενθάρρυνε την Άγκυρα να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο στο κεφάλαιο «κοινωνική πολιτική-απασχόληση».

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ιρλανδός υπουργός εξωτερικών Έιμον Γκίλμορ εξέφρασε την ελπίδα ότι τον ερχόμενο μήνα θα ανοίξει μετά από τρία χρόνια ένα ακόμη κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που αφορά την περιφερειακή πολιτική. Τόνισε ότι η Τουρκία είναι εταίρος κλειδί για την ΕΕ και έχει μια δυναμική οικονομία και στρατηγική θέση.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημάδι της δέσμευσης των δύο πλευρών να συνεχιστεί η διαδικασία, είπε και τόνισε ότι η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να συνεχίσει τις προσπάθειες στο τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Όπως είπε, η ΕΕ ενθαρρύνει την Τουρκία να υπογράψει τη συμφωνία επανεισδοχής, ώστε να υπάρξει πρόοδος και στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για Τούρκους πολίτες.

Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι 50 χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης, η ένταξη στην ΕΕ ήταν και παραμένει στρατηγικός στόχος.

Ο Α. Νταβούτογλου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για το γεγονός ότι «για πολιτικούς λόγους παραμένουν μπλοκαρισμένα 17 κεφάλαια», ενώ για το κεφάλαιο που θα ανοίξει τον ερχόμενο μήνα είπε ότι «όπως λέμε στην Τουρκία, ένα λουλούδι δεν είναι αρκετό για να φέρει την Άνοιξη. Και με αυτό το ρυθμό, θα πρέπει να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια για να καταστεί η Τουρκία πλήρες μέλος της ΕΕ». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι απαιτείται νέα προσέγγιση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκία με το άνοιγμα κεφαλαίων της εξωτερικής πολιτικής.

Εξάλλου, στο σχετικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το Συμβούλιο Σύνδεσης υπενθυμίζεται μεταξύ άλλων η αναφορά των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 11η Δεκεμβρίου 20121 με την οποία η ΕΕ σημειώνει τη βαθιά της απογοήτευση για το γεγονός ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, εξακολουθεί να αρνείται να ικανοποιήσει τη δέσμευσή της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου. Όπως επισημαίνεται, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΕ υπογράμμισε ότι η εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης μπορεί να δώσει αποφασιστική ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία. Η ΕΕ σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει σημειώσει οιαδήποτε πρόοδο προς την εξομάλυνση της σχέσεων με την Κυπριακή δημοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα