«Ανάπτυξη το 2014»

Θετικόρυθμό ανάπτυξης για το 2014, μετά από έξιχρόνια ύφεσης, εκτιμά στην Έκθεση γιατην Ελληνική Οικονομία, την οποία θαπαραδώσει σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής, ο διοικητήςτης Τράπεζας της Ελλάδος ΓιώργοςΠροβόπουλος.

Την ίδια στιγμή κάνει συστάσεις προς την κυβέρνηση με αιχμή την αυξημένη φορολογία.

Φόροι

Στηνειδική αναφορά για την φορολογία ο διοικητής επισημαίνει, για μία ακόμηφορά, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή

πρέπει να επικεντρωθεί στην μείωσητων δαπανών και η κυβέρνηση να επιδιώξει την αύξηση των εσόδων με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Μεταρρυθμίσεις

Ηεκτίμηση για θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014 προκύπτει, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, από μία σειρά παράγοντες και ενδείξεις, όπως η επιστροφή της εμπιστοσύνης, το ισοζύγιο τρεχουσων συναλλαγών αλλά και το πλεόνασμα. Ωστόσο, ο κ. Προβόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και το τρέξιμο των αποκρατικοποιήσεων.

Καλείλοιπόν την κυβέρνηση να επιταχύνει με διαρθρωτικές αλλαγές την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας με στόχο να αλλάξει το αναπτυξιακόπρότυπο της χώρας.

Τράπεζες

Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημασυστήνει στις διοικήσεις να υλοποιήσουν τάχιστα τις υποδιευθύνσεις διαχείρισης των προβληματικών δανείων και να εντοπίζουν πρώιμα τυχόν νέακόκκινα δάνεια. Να συνεργασθούν μεταξύ τους ούτως ώστε να διαχειρισθούνμε καλύτερη απόδοση τα προβληματικά δάνεια κοινών τους πελατών. Να αναπτύξουν στρατηγικές ανάκτησης των προβληματικών δανείων και να εντείνουν τις προσπάθειες εξωδικαστικών διευθετήσεων.

Επιχειρήσεις

Γιαπρώτη φορά ο διοικητής της ΤτΕ καλεί τις επιχειρήσεις να βρουν ρευστότητα και να αναπτυχθούν χρησιμοποιώντας άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία και να μην περιμένουν μόνο μέσα από τον τραπεζικό δανεισμό.

Προτείνειτην έκδοση ομολογιακών εκδόσεων από τις επιχειρήσεις και για τις μεσαίες και μικρότερες συστήνει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ακόμη και την ίδρυση ειδικής αγοράς ομολόγων, από την οποία θα μπορούν να αντλούν ρευστότητα.

Δεν παραλείπει να κάνει λόγο για την ανάγκη αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από τις εισηγμένες επιχειρήσεις.

Τέλος,καλεί τις εταιρείες να αξιοποιήσουν σε μέγιστο βαθμό τα ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και τα δάνεια από την ΕΤΕπ. Προαναγγέλλει, σε αυτό το σημείο, ότι η ΕΤΕπ θα χορηγήσει το 2014, κεφάλαια ύψους 805 εκατ. ευρώ προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα