Ανήλικα παιδιά- θύματα εμπορίας

Με περισσότερα από 100 περιστατικά, ανάμεσά τους και περιπτώσεις που αφορούσαν ανήλικα παιδιά που είχαν πέσει θύματα εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, έχουν ασχοληθεί τα στελέχη της Α21 Καμπάνιας που λειτουργούν τους τελευταίους 2 μήνες γραμμή πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων.«Πρόκειται για την τηλεφωνική γραμμή 1109  όπου δεχόμαστε καταγγελίες για ύποπτες κινήσεις και παρέχουμε ενημέρωση για την εμπορία ανθρώπων στην Ελλάδα. Βέβαια, πολλοί που ήδη τηλεφώνησαν, κατήγγειλαν περιστατικά που αφορούσαν

οικογενειακή βία τους οποίους και παραπέμψαμε στις αρμόδιες αρχές» ανέφερε στο ΑΜΠΕ η πρόεδρος της οργάνωσης, Μαρία Σταμάτη, με αφορμή τη διοργάνωση ημερίδας για την παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Ιουνίου στο κινηματοθέατρο ΟΛΥΜΠΙΟΝ της Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενη στον μοναδικό ξενώνα φιλοξενίας γυναικών-θυμάτων εμπορίας που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από την Α21, η κ.Σταμάτη σημείωσε ότι στα 3,5 χρόνια παρουσίας του έχουν φιλοξενηθεί περίπου 80 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά 14 έως 16 χρόνων.

«Είναι παιδιά που προέρχονται κυρίως από βαλκανικές χώρες και τα οποία, σε συνεργασία με τα προξενεία τους, επαναπροωθούνται στις χώρες τους ενώ οι γυναίκες προέρχονται από Ρουμανία, Ρωσία, Βουλγαρία , Νιγηρία» εξήγησε.

Σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς οργάνωσης Α21 Campaign, 27 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι είναι θύματα του σύγχρονου δουλεμπορίου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό δουλωμένων ανθρώπων στην ιστορία της ανθρωπότητας. O μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων που διακινούνται είναι ανήλικα παιδιά, κυρίως κορίτσια, ηλικίας 14 ετών ενώ το 99% των θυμάτων δεν διασώζεται ποτέ. Στην Ευρώπη, μόνο 1 στους 100.000 διακινητές καταδικάζεται.

«Η Ελλάδα, και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι κυρίως χώρα προορισμού και διέλευσης για γυναίκες και παιδιά θύματα. Σύμφωνα με μία εκτίμηση, υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 40.000 γυναίκες και παιδιά, ηλικίας 12-25 ετών, που είναι θύματα εμπορίας με σκοπό την πορνεία, ενώ λιγότερες από 100 αναγνωρίζονται κάθε χρόνο ως θύματα. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία μας για την Ελλάδα δείχνουν ότι από τις 246 συλλήψεις διακινητών, μόνο οι 27 καταδικάστηκαν. Δηλαδή, λιγότερο από το 10% των συλληφθέντων. Η πλειοψηφία των θυμάτων στην Ελλάδα προέρχεται από την Ανατολική Ευρώπη τη Ρωσία, και την Αφρική» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα