Ανησυχία στην Άγκυρα μετά την επίθεση στο Παρίσι

Ο επικεφαλής της Τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, προειδοποίησε για τον κίνδυνο που διατρέχει η Τουρκία μετά την επίθεση στη γαλλική εφημερίδα Charlie Hebdo στο Παρίσι. Μιλώντας στην 7η ετήσια διάσκεψη των Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα ο Φιντάν κάλεσε σε επιφυλακή, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα προσφέρει στη Γαλλία βοήθεια στον τομέα των πληροφοριών.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ενημερώθηκε άλλωστε από το γενικό επιτελείο των ένοπλων
δυνάμεων για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση της ασφάλειας των διπλωματικών αποστολών και των ευαίσθητων στόχων. Ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγος Ζεκιαΐ Ακσακάλ παρουσίασε τα μέτρα σε σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού στην οποία συμμετείχαν ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ, ο υπαρχηγός στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Γιλμάζ.

Μετά την επίθεση στο προξενείο της Τουρκίας στη Μοσούλη, αποφασίστηκε να ανατεθεί η ασφάλεια των διπλωματικών αντιπροσωπειών στις περιοχές πολέμου στις Ειδικές Δυνάμεις.

Αναλυτές στην Τουρκία συνδέουν την επίθεση στο Παρίσι με την πρόσφατη επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη και την θεωρούν ως μέρος του "ψυχολογικού πολέμου" που κάνει η Αλ Κάιντα και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Ο αρχηγός της ΜΙΤ, που και αυτός δεν απέκλεισε αυτή την ανάλυση τόνισε ωστόσο στη σύσκεψη των πρέσβεων ότι "τα προβλήματα (για την ασφάλεια της Τουρκίας) δεν θα λυθούν μόνο με την καταπολέμηση του ΙΚ".

Ανησυχίες για τις συνέπειες που μπορεί αν έχει για την Τουρκία η επίθεση στο Παρίσι, εξέφρασε επίσης ο υπουργός Τελωνείων Νουρετίν Τζανικλί.

Η αντιπολίτευση αντίθετα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η πολιτική της στη Μέση Ανατολή έχει εκθέσει την Τουρκία σε αυτούς τους κίνδυνους.

Ο συμπρόεδρος του κουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας εξέφρασε την ελπίδα του ότι "η Τουρκία δεν θα πληρώσει για τις συνδιαλλαγές του ΑΚΡ με το ΙΚ".

Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ, που εκφράζει τις απόψεις τη αντιπολίτευσης σχολιάζει ότι η μεγαλύτερη ανησυχία της Τουρκίας συνδέεται και με τα αντίδραση στις επιθέσεις που μπορεί να σημάνουν αυστηρότερη συμπεριφορά προς όλους του μουσουλμάνους της Ευρώπης.

Πέντε εκατ. μουσουλμάνοι ζουν στην Ευρώπη ενώ μόνο στην Γαλλία ζουν 600.000 Τούρκοι. Εκτιμάται ότι περίπου 3.000 εξτρεμιστές ισλαμιστές που πολεμούσαν στο Ιράκ και τη Συρία, επέστρεψαν ήδη στην Ευρώπη.

Εκδήλωση συμπαράστασης για τα θύματα της επίθεσης στη Σαρλί Εμπντό πραγματοποιήθηκε χθες στην μπροστά από το Γαλλικό Προξενείο στο Ταξίμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα