Ανησυχούν για το μέλλον της έρευνας

Οι περικοπές δαπανών των τελευταίων ετών απειλούν την κυρίαρχη θέση των ΗΠΑ στην επιστήμη προειδοποιούν οι τρεις βραβευμένοι με το Νόμπελ Ιατρικής 2013.

Ο Σέκμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, όπως και ο Τζέιμς Ρόθμαν, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ στο Κονέκτικατ και ο γερμανικής καταγωγής Τόμας Ζίντοφ από το Στάνφορντ στην Καλιφόρνια βραβεύτηκαν χθες από τη Σουηδική Ακαδημία για τις εργασίες τους στον μηχανισμό μεταφοράς μορίων εντός του κυττάρου, που επιτρέπει κυρίως την καλύτερη
κατανόηση του διαβήτη και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Και οι τρεις νομπελίστες επέκριναν σε συνέντευξή τους τις δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (ΝΙΗ), τον μεγαλύτερο χρηματοδότη της επιστημονικής έρευνας στον κόσμο, τονίζοντας οι περικοπές αυτές υπονομεύουν τις ευκαιρίες για τις μεγάλες προόδους της επιστημονικής έρευνας και απειλούν τις επόμενες γενιές των ερευνητών.

Οι περικοπές των τελευταίων ετών στον προϋπολογισμό απειλούν την επιστημονική και οικονομική υπεροχή των ΗΠΑ, δήλωσαν με λύπη οι τρεις Αμερικανοί νομπελίστες.

«Τα τελευταία πέντε με επτά χρόνια ο προϋπολογισμός των ΝΙΗ, από τα οποία εξαρτώμεθα όλοι και τα οποία κατέστησαν την Αμερική μεγάλη κινητήρια δύναμη στην πρόοδο της βιοϊατρικής και στην καινοτομία, μειώθηκε σημαντικά», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο Τζέιμς Ρόθμαν.

«Είναι όλο και πιο δύσκολο για τους νέους επιστήμονες να αρχίσουν να σταδιοδρομούν», εκφράζει με λύπη ο Τζέιμς Ρόθμαν: «Αν έχουν την τύχη να λάβουν πόρους για την έρευνα από τα ΝΙΗ, θα χρειαστούν χρόνια" για να στήσουν ένα εργαστήριο, ενώ αυτό έπαιρνε έναν χρόνο πριν από 10 ή 15 χρόνια», τονίζει.

Σήμερα «φοβάμαι πολύ ότι δεν θα μπορώ να πραγματοποιήσω τις έρευνές μου και να πάρω το ρίσκο που αυτές απαιτούν» και που με οδήγησαν στο Νόμπελ, επέμεινε ο επιστήμονας, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν είναι «παρά μια περίπτωση ανάμεσα σε πολλούς ερευνητές», επισημαίνει ο Ρόθμαν.

Προϋπολογισμός κουτσουρεμένος κατά 20% από το 2003

«Βλέπω σήμερα τεράστιες δυνατότητες αλλά και την αποθάρρυνση των νέων επιστημόνων που δεν πρέπει να αγνοούμε, αν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή τη χώρα στην πρώτη θέση παγκοσμίως», προειδοποίησε ο Ρόθμαν.

Απευθυνόμενος στους υπερσυντηρητικούς θρησκευόμενους Αμερικανούς, ο Τόμας Ζίντοφ δήλωσε από την πλευρά του ότι «η επιστήμη είναι ριζωμένη στην ιουδαιο-χριστιανική παράδοση». «Πρέπει να προτάξουμε ως χώρα ότι η επιστήμη είναι ο μόνος δρόμος προς ένα αειφόρο μέλλον. Δεν μπορούμε να οικοδομούμε γέφυρες, να περιθάλπουμε ανθρώπους ή να κάνουμε οτιδήποτε χωρίς την επιστήμη», υπογράμμισε.

Ωστόσο όταν η επιστήμη αντιβαίνει στις ιδεολογικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, «διασύρεται ή απορρίπτεται ως το προϊόν αριστερής σκέψης», εξέφρασε με λύπη ο Ζίντοφ. Σύμφωνα με τον νομπελίστα, «η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να γίνει κατανοητό στο κοινό ότι δεν μπορούμε ταυτόχρονα να είμαστε υπέρ και κατά της επιστήμης», η οποία «για τον περισσότερο κόσμο πρέπει είναι συμβατή με την θρησκευτική πίστη», τόνισε διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος είναι «αγνωστικιστής».

Ο καθηγητής Σέκμαν υπογράμμισε από την πλευρά του την σημασία των επενδύσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της πολιτειακής της Καλιφόρνιας στις έρευνές του, χωρίς τις οποίες οι έρευνές του δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Εξήρε επίσης τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, η οποία επέτρεψε στους γονείς του, μια οικογένεια της μεσαίας τάξης, να στείλουν τα πέντε παιδιά τους στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο εξέφρασε τη λύπη του για τη μείωση των δημοσίων πόρων και την εκτίναξη σήμερα του κόστους των διδάκτρων, η οποία καθιστά την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο δυσκολότερη.

Ο δρ Φράνσις Κόλινς, διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, δήλωσε πρόσφατα ότι ο προϋπολογισμός των ΝΙΗ έχει υποστεί δραστική μείωση, εξαιτίας του πληθωρισμού, της τάξης του 20% από το 2003. Σε αυτό προστίθεται μια αυτόματη περικοπή την άνοιξη ελλείψει της συμφωνίας στο Κονγκρέσο για τον προϋπολογισμό και η οποία απειλεί, σύμφωνα με τον δρα Κόλινς, 20.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της έρευνας.

Τα ΝΙΗ είναι τους πλέον πληγέντες από τις περικοπές αυτές θεσμούς, δεδομένου ότι αντιστοιχούν στο 22% του προϋπολογισμού της επιστημονικής έρευνας με 31 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Περί τις 430.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται από πόρους της βιοϊατρικής έρευνας, τις οποίες δίνει το ΝΙΗ, όπου ανήκουν 27 ινστιτούτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα