Ανοιχτός διάλογος

Δύο κορυφαίοι ιστορικοί, ο Γεώργιος Μαυρογορδάτος και ο Τούρκος Αϊχάν Ακτάρ, παρουσιάζουν τις απόψεις της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς, για την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923.

Πρόκειται για έναν ανοιχτό διάλογο για τη μεγαλύτερη ανταλλαγή πληθυσμών στην ιστορία, στις 6.30 το απόγευμα, στην Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών, στην οδό Αναπήρων Πολέμου 9, στο Κολωνάκι.

«Σήμερα είναι μια ευκαιρία να διατυπωθούν δύο διαφορετικές ματιές, από τις δύο όχθες του Αιγαίου, που σε πολλά σημεία θα συμπέσουν και το λέω γιατί ξέρω τα γραπτά του Tούρκου καθηγητή», δήλωσε ο καθηγητής Γιώργος

Μαυρογορδάτος στον Αθήνα 9.84 και στη Βάνα Λυκομήτρου και πρόσθεσε: «Συχνά ακούγεται ως επιχείρημα ότι οι Έλληνες και οι Τούρκοι έζησαν επί αιώνες ειρηνικά. Είναι άσχετο αυτό το επιχείρημα. Αυτή η ειρηνική συμβίωση ήταν εφικτή μόνο στο πλαίσιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τους δικούς της όρους και σύμφωνα με το δικό της ιδιαίτερο σύστημα. Αυτή η ειρηνική συμβίωση δεν μπορούσε να συνεχιστεί ή να επανασυγκροτηθεί, στα πλαίσια ενός Εθνικού κράτους, Ελληνικού ή Τουρκικού. Γι αυτό θεωρώ ότι η εξιδανίκευση του παρελθόντος και η νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες, είναι εντελώς ανεδαφική. Μετά από πολλά χρόνια μελέτης, πιστεύω ότι η ανταλλαγή των πληθυσμών, όσο απάνθρωπη κι αν υπήρξε, ήταν ιστορικά ένα αναγκαίο κακό, το οποίο στην εξέλιξή του, ωφέλησε περισσότερο την Ελλάδα από την Τουρκία».

Στην ερώτηση εάν υπάρχει αντανάκλαση του τότε στο σήμερα ο κ. Μαυρογορδάτος απάντησε: «Η μόνη αντανάκλαση είναι οι εξαιρέσεις που έγιναν από την ανταλλαγή πληθυσμών. Ήταν οι Τούρκοι και οι μουσουλμάνοι της Δ. Θράκης και οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Ήταν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που έμεινε στην Κωνσταντινούπολη».

Keywords
Τυχαία Θέματα