Ανοίγει ο φάκελος Χάμαρσκελντ

Τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά τον φάκελο της «μυστηριώδους πτώσης» του αεροπλάνου που επέβαινε ο πρώην ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Νταγκ Χάμαρσκελντ, στις 18 Σεπτεμβρίου 1961. Ο σουηδικής καταγωγής Χάμαρσκελντ και άλλα 15 άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος είχαν σκοτωθεί.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανοίξει εκ νέου τον φάκελο, ύστερα από εισήγηση-αίτημα του γγ του Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής,
με το όνομα «Επιτροπή Χάμαρσκελντ», στην οποία περιέχονταν «νέα στοιχεία» για την υπόθεση. Μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ μπορεί να διαθέτει «σημαντικές πληροφορίες».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, «από την αρχή, υπήρχαν υποψίες ότι το αεροπλάνο που μετέφερε τον Σουηδό διπλωμάτη είτε κατερρίφθη, είτε υπέστη δολιοφθορά και ότι η πτώση του δεν οφείλεται σε λάθος του πιλότου, όπως είχαν καταλήξει δύο ξεχωριστές έρευνες που διενεργήθηκαν από τις αρχές της Σουηδίας και της Ροδεσίας». Η αντίστοιχη έρευνα των Ηνωμένων Εθνών ολοκληρώθηκε το 1962 χωρίς να καταλήξει σε συμπέρασμα.

Όπως αναφέρθηκε από διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ, ο Μπαν Κι-μουν επανέφερε το θέμα στη Γενική Συνέλευση, τον περασμένο Μάρτιο, πέντε δεκαετίες μετά, βασιζόμενος στο βιβλίο «Ποιος σκότωσε τον Χάμαρσκελντ», που κυκλοφόρησε το 2011, της Βρετανίδας ερευνήτριας Σούζαν Γουίλιαμς και στα πορίσματα της ανεξάρτητης Επιτροπής.

Ο Νταγκ Χάμαρσκελντ ταξίδευε στο Κονγκό σε ειρηνευτική αποστολή, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στην τότε Βόρεια Ροδεσία (σημερινή Ζάμπια). Σκοπός του ταξιδιού του ήταν για να συναντήσει τον Μοΐζ Τσόμπε, ηγέτη των ανταρτών του Κονγκό, προκειμένου να συζητήσουν την κατάπαυση του πυρός στον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα. Η κυβέρνηση του Κονγκό είχε ζητήσει τη βοήθεια του ΟΗΕ, λόγω ανταρσίας που είχε ξεσπάσει στον στρατό και της απόφασης του Τσόμπε να αποσπάσει την επαρχία της Κατάγκα.

Μετά την πτώση του αεροσκάφους, δημοσιεύματα σε εφημερίδες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη πρόβαλαν τότε τον ισχυρισμό ότι δυτικοί πράκτορες είχαν ανάμειξη στον θάνατο του Χάμαρσκελντ, επειδή ήθελαν να αποτρέψουν την υποστήριξη του ΟΗΕ προς τον Τσόμπε λόγω του γεγονότος ότι η επαρχία Κατάγκα ήταν πλούσια σε διαμάντια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα