Ανταλλαγή απόψεων με Γερμανούς βουλευτές

Με τις επισημάνσεις των Ελλήνων βουλευτών ότι για να διατηρηθεί η πολιτική συνοχή της Ευρώπης θα πρέπει από κοινού να αντιμετωπιστούν με δικαιότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση, συμφώνησαν οι Γερμανοί συνάδελφοί τους από το τοπικό Κοινοβούλιο του Βερολίνου.

Η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχή ήταν άλλωστε το θέμα της συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων Ελλήνων και Γερμανών βουλευτών, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ελληνική οικονομική κρίση.

Οι Έλληνες βουλευτές τόνισαν κυρίως, την ανάγκη δικαιότερης και αποτελεσματικότερης κατανομής
των πόρων στο πλαίσιο του 7ετούς επενδυτικού κοινοτικού προγράμματος.

Από την πλευρά τους, οι Γερμανοί συνάδελφοί τους αναγνώρισαν τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα αλλά και τα προβλήματα κοινωνικής συνοχής που αντιμετωπίζει λόγω της βίαιης προσαρμογής από τα μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει για να αντιμετωπίσει τη κρίση.

Η πρόεδρος του τοπικού Κοινοβουλίου στο Βερολίνο Gabriele Hiller, χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη την επίσκεψη των Γερμανών βουλευτών στην Ελλάδα, καθώς είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπως αυτό του μεταναστευτικού.

Η κ. Hiller, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό για όλους τους Γερμανούς συναδέλφους της, το πρόβλημα της ανεργίας και κυρίως το μεγάλο ποσοστό στους νέους ανθρώπους και τόνισε ότι η αντιμετώπιση του είναι υπόθεση όλων των Ευρωπαίων.

«Μην αναμένεται να δώσουμε αβασάνιστα εύκολες απαντήσεις σε τόσο δύσκολα προβλήματα. Έχετε όλες τις δυνατότητες να λύσετε τα προβλήματα μεταξύ σας. Εμείς θα τα μεταφέρουμε στο δικό μας κοινοβούλιο για να βρούμε λύσεις από κοινού», υπογράμμισε η κ. Hiller.

Ο εκπρόσωπος του SPD Frank Zimmerman, απαντώντας στις επισημάνσεις των Ελλήνων βουλευτών για την ανάγκη πολιτικής συνοχή της ΕΕ, επεσήμανε χαρακτηριστικά:

«Είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από κοινού και όχι σε βάρος κάποιων άλλων διότι έχουμε διασπαστικές τάσεις στην Ευρώπη καθώς υπάρχει άνιση κατανομή πόρων.

Θα πρέπει από κοινού, και από γερμανικής πλευράς, να φύγουμε από την προοπτική να κάνουμε εξοικονόμηση χρημάτων και να μπούμε σε μια άλλη λογική».

«Δεν θέλουμε μια Ευρώπη των μεγάλων επιχειρήσεων αλλά μια Ευρώπη των πολιτών», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος του CDU Hiltegad Bentele, επεσήμανε ότι μόνο όταν υπάρχει πραγματική συνεργασία μεταξύ των χωρών μπορεί να υπάρξει και πολιτική συνοχή».

Σημείωσε πάντως, ότι τα κοινοτικά κονδύλια είναι λιγότερα στις βόρειες χώρες γιατί ενισχύονται οι νότιες χώρες, και τόνισε ότι πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στα θέματα των υποδομών που θα βοηθήσουν τόσο στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όσο και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Andreas Otto, δήλωσε βαθιά εντυπωσιασμένος για το πώς τα κατάφερε η Ελλάδα από την παγίδα της κρίσης και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό ότι παραμένει στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη.

Απαντώντας στην κριτική για το ύψος και την κατανομή των κοινοτικών πόρων σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Και εμείς έχουμε προβλήματα όταν παίρνουμε λιγότερα χρήματα από ό,τι οι νότιες χώρες. Δεν είμαστε ούτε εμείς ευχαριστημένοι με τους πόρους που διαθέτει η ΕΕ αλλά πρέπει να τα βολέψουμε. Έχουμε υψηλή επιβάρυνση και χρέος σαν δήμος αλλά προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε:

«Ελπίζω να είστε κομμάτι της Ευρώπης. Ακόμα και αν εδώ ή στην Γερμανία υπάρχουν τα άκρα θέλουμε να είστε ενεργό κομμάτι της Ευρώπης.

Ο εκπρόσωπος της Αριστεράς Carsten Schatz, ανέφερε ότι μέσα στην Ευρώπη, η Ελλάδα καταλαμβάνει κεντρικό ρόλο, αναγνώρισε ότι η ύπαρξη κοινοτικών πόρων είναι σημαντική και πρόσθεσε ότι και στη Γερμανία υπάρχουν έντονες συζητήσεις για το Ταμείο Συνοχής.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν πρέπει μόνο τα εθνικά κοινοβούλια να λογοδοτούν αλλά να δίνεται η δυνατότητα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να το κάνει.

«Χρειαζόμαστε πραγματικά μια κοινωνική Ευρώπη και αυτό είναι ένα μεγάλο εγχείρημα. Δεν μπορούμε εμείς να ακολουθήσουμε μια πολιτική που θα αποθαρρύνει τους πολίτες από την Ευρώπη», υπογράμμισε από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κόμματος των Πειρατών Alexander Spies.

Παράλληλα, υποστήριξε τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για την μείωση του χρέους της, τονίζοντας ότι «σαφώς έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη και να έχει μεγαλύτερη υποστήριξη».

«Πρέπει να περάσουμε στους λαούς μας ότι η Ευρώπη είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για όλους. Και εμείς όπως και εσείς είμαστε υπεύθυνοι να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης, επεσήμανε ότι το νέο παραγωγικό πρότυπο ανάπτυξης, θα πρέπει να δίνει έμφαση στην πολιτική συνοχής η οποία θα παίξει, όπως είπε, ζωτικό ρόλο για την Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Τραγάκης, η εταιρική συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καθώς αναμένεται να εισρεύσουν στην Ελλάδα περίπου 20 δισ. από τους κοινοτικούς πόρους το διάστημα 2014-2020.

«Χωρίς κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρχει ενιαία Ευρώπη. Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα, αυτό όμως προϋποθέτει πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Βορρά και Νότου», επεσήμανε ο εισηγητής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης.

Στάθηκε δε, ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι οικονομικές συνέπειες ενισχύουν αντιευρωπαϊκές δυνάμεις και τα άκρα που είναι αντίθετα με τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές ενώ έκανε λόγο για εμμονή του Βορρά σε ότι αφορά τις πολιτικές για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα, η οποία αναγκάστηκε, όπως είπε, σε βίαιη προσαρμογή, τονίζοντας ότι «εξαντλήθηκαν οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και αν δεν το αντιληφθούμε αυτό θα έχει συνέπειες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και το ευρωπαϊκό όραμα».

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, επεσήμανε από την πλευρά της ότι μόνο ως κατ ευφημισμό μπορεί να εκληφθεί η πολιτική συνοχή της ΕΕ, που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί το στόχο της σύγκλισης.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην Ελλάδα, στην οποία όπως είπε, «εφαρμόστηκε η πιο βίαιη πολιτική με πρωτοφανείς επιπτώσεις», και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2013, αποκαλύπτεται ότι 6,2 εκ. άνθρωποι συνολικά, είναι κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχιας.

«Η εταιρική συμφωνία που έγινε για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2014-2020 καθ' υπαγόρευση της Γερμανίας σφίγγει πιο σφιχτά τη θηλιά σε όλη την Ευρώπη και κυρίως του Νότου». τόνισε η κ. Βαλαβάνη.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος , επεσήμανε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί, με την προώθηση δίκαιων πολιτικών και πρόσθεσε ότι είναι «απαραίτητη η ευελιξία ώστε να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της Ευρώπης και να πάει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς που θα δώσει λύσεις, ιδιαίτερα στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.

«Η Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Σε αυτές τις έννοιες στηρίχτηκε και πρέπει να το κάνει για να έχουμε ένα κοινό αύριο», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος , ανέφερε ότι είναι παράδοξο να επιδιώκεται η πολιτική συνοχή και την ίδια στιγμή, να επιβάλλονται από την Γερμανία στην Ελλάδα αιματηρά μέτρα που οδηγούν σε αυτοκτονίες και μετανάστευση αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας.

Για υπαρκτό χάσμα που διατηρείται ως προς τη νέα πολιτική συνοχή, μίλησε η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα τονίζοντας την ανάγκη καλύτερης διαχείρισης και κατανομής των κοινοτικών πόρων που θα δοθούν για το διάστημα 2014-2020.

Χαρακτήρισε δε πρόχειρη, αποσπασματική και ανεύθυνη την κατανομή των κοινοτικών πόρων προσθέτοντας ότι αμφισβητείται η έμπρακτη εφαρμογή της κοινωνικής συνοχής και της δικαιοσύνης που θα λειτουργούσαν ως έξοδος από την κρίση.

«Όχι άλλη ανισότητα αλλά προσπάθεια για μια πραγματική ευρωπαϊκή κοινωνική συνοχή», κατέληξε.

Για περαιτέρω απόκλιση της συνοχής της ΕΕ, καθώς όπως είπε, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων δεν χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για να καλύψουν τις ανάγκες των λαών αλλά υπέρ των επιχειρηματιών μίλησε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

«Οι νέοι όροι της πολιτικής συνοχής με το νέο 7ετές επενδυτικό πρόγραμμα χειροτερεύουν και οδηγούν στην καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην διεύρυνση της φτώχιας», υποστήριξε η κ. Μανωλάκου.

«Λέμε για συνοχή της Ευρώπης. Την διάλυση του ελληνικού κοινωνικού ιστού την έχετε αναλογιστεί, έτσι όπως έχουν εφαρμοστεί τα μνημόνια, και αν αυτό οδηγεί στην Ευρώπη που όλοι θέλουμε ; Θα πρέπει να αντιληφθεί η Γερμανία ως ηγέτιδα δύναμη ότι δεν μπορεί να μιλάμε για ενωμένη Ευρώπη ξεχνώντας τους ανθρώπους», ανέφερε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Βουλευτών ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα