«Ανθεί» η μαύρη αγορά στη Συρία

Πέρα από τα όπλα, τα πειρατικά DVD και το ξένο συνάλλαγμα, ένα είδος είναι το πιο χρυσοφόρο στην ανθούσα μαύρη αγορά στη Συρία: τα κλεμμένα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Το κρατικό σύστημα δημόσιας υγείας ήδη αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ήδη πριν οι διαδηλωτές βγουν τους δρόμουςτης χώρας αξιώνοντας ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα τον Μάρτιο του 2011. Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ -που έχει σπουδάσει οφθαλμιατρική- έκτοτε έχει προσπαθήσει

με τα όπλα να καταστείλει την εξέγερση και στη σύρραξη που έχει επακολουθήσει 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους έως σήμερα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ηκυβέρνηση υποστηρίζει πως πάνω από τα μισά νοσοκομεία της Συρίας έχουν καταστραφεί και το ένα τέταρτο δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν.

Οιαντάρτες, αλλά και οι φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές έχουν λαφυραγωγήσει τις ιατρικές προμήθειες για να τις χρησιμοποιήσουν στα μέτωπα της σύγκρουσης, ενώ καιροσκόποι εγκληματίες λυμαίνονται τα ιατρικά μηχανήματα για να τα πουλήσουν, αποκαλύπτουν οι γιατροί.

«Πολλέςφορές εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου γιατροί χρειάσθηκε να βάλουμε χρήματα από την τσέπη μας για να αγοράσουμε ιατρικό εξοπλισμό γιατί ο δικός μας έχει κλαπεί», υπογραμμίζει μία 30χρονη νοσοκόμα στο προάστιο Σαγίντα Ζάιναμπ της Δαμασκού-η οποία μάλιστα ζήτησε να μην κατονομασθεί για λόγους ασφαλείας, όπως και όλοι οι υπόλοιποι που ερωτήθηκαν για το συγκεκριμένο άρθρο.

«Δεν μπορούμε να αγοράζουμε μόνοι μας τα φάρμακα εσαεί», παρατήρησε η ίδια νοσοκόμα.

Φαινομενικά,η Σαγίντα Ζάιναμπ ελέγχεται από την κυβέρνηση, πρόσθεσε η ίδια, όμως οικυβερνητικές δυνάμεις έχουν καμφθεί από την κόπωση των μαχών με τους αντιφρονούντες, με αποτέλεσμα ένοπλες συμμορίες να επωφελούνται από την χαλαρή ασφάλεια για να καταληστεύουν το νοσοκομείο της κατά βούληση.

Ταπερισσότερα φαρμακεία μπορούν αν διαθέσουν μόνον βασικά σκευάσματα, όπως αναλγητικά, ή προϊόντα πρώτης βοήθειας, καθώς οι μάχες έχουν καταστήσει απαγορευτικά τα ταξίδια εντός της χώρας και κατά συνέπεια καιτις προμήθειες αγαθών.

Για τις περαιτέρω ανάγκες του πληθυσμού σεφαρμακευτικά προϊόντα, η μόνη διέξοδος που απομένει είναι η μαύρη αγορά, υπογραμμίζει η ίδια πηγή.

Γιατροί στις εμπόλεμες ζώνες, όπως το Χαλέπι, στο Ντέιρ αλ Ζορ, ή στα προάστια της Δαμασκού, ερωτηθέντες επιβεβαιώνουν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως κάποιοι ασθενείς έχουν αγοράσει τις δικές τους προμήθειες, όπως αναισθητικά, ή φιάλες οξυγόνου.

Ο,τιδήποτε, από γάντια μίας χρήσης, έως μηχανήματα για ακτινογραφίες και μηχανήματα αιμοδιάλυσης μπορούν να αγοραστούν σε πολλαπλάσια από την κανονική τιμή στη μαύρη αγορά, επισημαίνουν οι ίδιοι.

Ένας γιατρός από το Χαλέπι δηλώνει στο Ρόιτερς πως η έλλειψη υλικών είναι τόσο εμφανής σε ορισμένα νοσοκομεία που οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν επεμβάσεις χωρίς τα βασικά χρειώδη. «Ορισμένα μηχανήματα είναι πολύ ακριβά για να τα ξανααγοράσουμε. Δεν μπορούμε να βρούμε ένα φθηνό μηχάνημα για ακτινογραφίες», υπογραμμίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα