Αντιδράσεις για τις εικόνες ντροπής

Εντείνονται οι αντιδράσεις τις οποίες προκάλεσε βίντεο-ντοκουμέντο το οποίο μετέδωσε η Rai, στο οποίο εικονίζονται εργαζόμενοι στα κέντρα προσωρινής κράτησης της Λαμπεντούζα, ενώ προχωρούν σε «απολύμανση» των μεταναστών με φάρμακο κατά της ψώρας. Άνδρες και γυναίκες αναγκάζονται να υποβληθούν έχοντας προηγουμένως αναγκαστεί να γδυθούν στην διαδικασία, μπροστά σε άλλους μετανάστες. «Ψεκάζουν ανθρώπους χωρίς τον στοιχειώδη σεβασμό», αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης. «Είμαι σοκαρισμένος από τις εικόνες αυτές. Θα πραγματοποιηθεί

έρευνα και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

«Απαράδεκτες συμπεριφορές»

«Πρόκειται για συμπεριφορές απαράδεκτες, ασύλληπτες για μια δημοκρατική χώρα. Πρέπει να αναθεωρήσουμε την διαδικασία ανάθεσης υπεργολαβιών στα κέντρα προσωρινής κράτησης. Επιβάλλεται, όμως, να βρεθούν οι υπεύθυνοι. . . όποιος έκανε λάθος, πρέπει να πληρώσει», είπε η υπουργός αρμόδια για την Ένταξη των Μεταναστών Σεσίλ Κιένγκε, η οποία κατάγεται από τη ΛΔ Κονγκό.

Η πρόεδρος της ιταλικής βουλής Λάουρα Μπολντρίνι τόνισε: « η Ιταλία δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αδιάφορη. Πολύ περισσότερο διότι οι πρακτικές αυτές εφαρμόστηκαν μετά τα τραγικά ναυάγια του περασμένου Οκτωβρίου, μετά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα μας όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων».

Αποτροπιασμός

Και η Καθολική Εκκλησία πήρε επίσημη θέση δια στόματος Φραντσέσκο Μοντενέγκρο, του επισκόπου του Ακράγαντα της Σικελίας και προέδρου της επιτροπής για θέματα μετανάστευσης της Συνέλευσης των Επισκόπων Ιταλίας: «Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους μετανάστες οι οποίοι μεταφέρονται στο κέντρο προσωρινής υποδοχής της Λαμπεντούζα. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν άμεσα, όλες οι σχετικές ευθύνες», είπε.

Και ενώ αυτά αποκαλύπτονται, ο ΟΗΕ τιμά σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοινώνει "μαύρο" ρεκόρ στον αριθμό των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους το 2013 στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε άλλες χώρες. Οι καταγεγραμμένοι μετανάστες που χάθηκαν είναι περισσότεροι από 7.000. Ωστόσο, όπως τονίζεται, τον πραγματικό αριθμό όσων ξεψύχησαν σε ερήμους και ωκεανούς δεν θα τον μάθουμε ποτέ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα