Αντιφατικές δηλώσεις

«Λυπάμαι, αλλά σέβομαι την απόφαση της κυπριακής Βουλής», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε πως «οι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ θα πρέπει να είναι έτοιμοι να συμβάλλουν». Έτοιμο να συνεδριάσει άμεσα το Eurogroup αν η Κύπρος παρουσιάσει εναλλακτική, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν πάντα ανοιχτή στο να προστατέψει τους μικρούς καταθέτες στην Κύπρο»,

δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Γέργκ Άσμουσεν και πρόσθεσε «μπορούμε να προσφέρουμε επείγουσα ρευστότητα μόνο σε φερέγγυες τράπεζες».

Στον αντίποδα η Αυστριακή υπ. Οικονομικών Μαρία Φέκτερ διαμήνυσε πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα διαθέτει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες επ' αόριστον εκτός και αν υπάρξει κάποια συμφωνία για ένα σχέδιο διάσωσης», ενώ επιβεβαίωσε τους φόβους ότι ενδεχομένως οι κυπριακές τράπεζες να μην είναι σε θέση να ανοίξουν ως το τέλος της εβδομάδας.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναξιοπρεπές από την εικόνα ενός προσώπου σε πτώχευση που ικετεύει για βοήθεια». Με αυτά τα λόγια ξεκινάει άρθρο του υπουργού Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα στην εφημερίδα «Times of Malta» αναφερόμενος στον Κύπριο ομόλογό του.

Όπως αναφέρει, ο δανεισμός χρημάτων σε ένα υπό πτώχευση άτομο, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και το παραλληλίζει με την διάσωση κάποιον από πνιγμό που ενέχει τον κίνδυνο να κοστίσει στον διασώστη ακόμα και την ζωή του.

Οι Βρυξέλλες θέλουν μια λύση η οποία να εγγυάται ένα βιώσιμο χρέος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η Λευκωσία πρέπει να παρουσιάσει μια λύση η οποία να εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους της, το οποίο αναμένεται ότι θα φτάσει το 2020 στο 100% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που συνήφθη το Σάββατο για το σχέδιο διάσωσης της χώρας.

«Έγκειται πλέον στις κυπριακές αρχές να παρουσιάσουν μια λύση η οποία να σέβεται το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε ο Ολιβιέ Μπαϊγί, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαβάζοντας μια ανακοίνωση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

«Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και καμιά απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συνεργασία τους, της Κύπρου περιλαμβανομένης», πρόσθεσε ο Μπαϊγί συνεχίζοντας την ανάγνωση της ανακοίνωσης.

Ο ίδιος δήλωσε πως η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι θα δεχόταν μια εναλλακτική επιλογή που να μην περιλαμβάνει την επιβολή τέλους για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ωστόσο πρόσθεσε: «Οι κυπριακές αρχές δεν αποδέχονται ένα τέτοιο εναλλακτικό σενάριο».

«ΗΡωσία θέλει στρατιωτική βάση στην Κύπροσε αντάλλαγμα για τη διάσωση»

Οδιεθνούς φήμης οικονομολόγος ΝουριέλΡουμπίνι, γνωστός για τις δυσμενείςπροβλέψεις του σε όλη την περίοδο τηςκρίσης, υποστήριξε την Τετάρτη ότι οΒλαντίμιρ Πούτιν δεν εποφθαλμιά μόνοτο φυσικό αέριο της Κύπρου στιςδιαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύΜόσχας και Λευκωσίας για τη διάσωση τηςοικονομίας της Μεγαλονήσου, αλλά θέλεικαι μια ναυτική βάση στο νησί.

ΟΡουμπινί έγραψε στον προσωπικό τουλογαριασμό στο twitter: «Η Ρωσία δεν θέλειαπλά τα δικαιώματα για το φυσικό αέριο,θέλει και μία στρατιωτική ναυτική βάσηστην Κύπρο σε αντάλλαγμα για τη διάσωση».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα