Αντιμέτωπο με το «δεν πληρώνω» το ΥΠΟΙΚ

Εκτροχιάστηκε πριν ακόμη βρεθεί στην στροφή του πρώτου μήνα του έτους ο προϋπολογισμός προκαλώντας ρίγη ανησυχίας στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Και αυτό διότι μπορεί τελικά οι δανειστές να δώσουν δημοσιονομικό χώρο στην κυβέρνηση δεχόμενοι την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ φέτος αντί για 3% που προβλέπει το μνημόνιο, ωστόσο,

αν επαναληφθεί η πανωλεθρία των εσόδων του Ιανουαρίου ακόμη και αυτό το 1,5% μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς τη λήψη μέτρων, κάτι που θα ήταν πολιτικά καταστροφικό για την κυβέρνηση.

Στο υπουργείο Οικονομικών, όπως είχε γράψει πρόσφατα το capital.gr, έχει σημάνει συναγερμός καθώς τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα είναι ενώ γνώση τους εδώ και περίπου μια εβδομάδα. Τα προ επιστροφών φόρων έσοδα του προϋπολογισμού, δηλαδή το ζεστό χρήμα που μπήκε στο δημόσιο ταμείο τον Ιανουάριο (ουσιαστικά κατά την προεκλογική περίοδο) διαμορφώθηκε στα 3,84 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ ο στόχος που είχε τεθεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού ήταν 4,81, δηλαδή με το καλημέρα του νέου δημοσιονομικού έτους το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού παρουσίασε υστέρηση 968 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υστέρηση αυτή προέρχεται κατά κύριο λόγο από τη μη πληρωμή των εξής φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογούμενων:

-της πέμπτης και προτελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ η οποία έληγε στο τέλος Ιανουαρίου.

-δόσης για τη ρύθμιση των 100 δόσεων στην οποία έχουν ενταχθεί περίπου 200.000 οφειλέτες του δημοσίου.

-στη μη πληρωμή ΦΠΑ. Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι μεγάλος αριθμός φορολογούμενος δεν πλήρωσε νόμιμα τον ΦΠΑ που έπρεπε να πληρωθεί τον Ιανουάριο καθώς λόγω τεχνικού ζητήματος που προέκυψε με την υποβολή της ετήσιας εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ των αγροτών, δόθηκε παράταση της υποβολής της σχετικής δήλωσης για όλους τους φορολογούμενους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του ΦΠΑ που έπρεπε να πληρωθεί τον Ιανουάριο να έχει μεταφερθεί για το τέλος Φεβρουαρίου.

Την ανησυχία της κυβέρνησης για την πορεία των φορολογικών εσόδων έδειξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κος Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ζήτησε από τους πολίτες να επιδείξουν πατριωτικό καθήκον πληρώνοντας τις τελευταίες δυο δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ενώ ανάλογη έκκληση με επίκληση του πατριωτισμού των Ελλήνων έκανε και η αρμόδια για τα φορολογικά έσοδα αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Το ερώτημα είναι το μπορεί να κάνει το οικονομικό επιτελείο για να αναστρέψει την κατάσταση. Το βασικό στοίχημα είναι η επιστροφή του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στην… κανονικότητα, δηλαδή η επαναφορά του στο επίπεδο της λειτουργίας πριν την προκήρυξη των εκλογών. Οι σχετικές οδηγίες έχουν ήδη δοθεί στη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαϊδου, η οποία ξεκίνησε ήδη και την «παραγωγή» εγκυκλίων προς το φόρο-μηχανισμό. Το δεύτερο είναι το ανέβασμα στροφών του μηχανισμού όσον αφορά στους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο. Σχετικές οδηγίες έχουν ήδη δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου προς την κα Σαββαϊδου που έχει υπό την εποπτεία της το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και ελεγκτικούς μηχανισμού για τον προληπτικό φορολογικό έλεγχο ενώ ανάλογη ενεργοποίηση έχει γίνει και στο ΣΔΟΕ που η αρμοδιότητά του έχει περάσει στον υπουργό Διαφάνειας κο Παναγιώτη Νικολούδη.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η κινητοποίηση «για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου» μπορούν να φέρουν άμεσα, δηλαδή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα απαραίτητα ποσά στο δημόσιο ταμείο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%. Και αυτό διότι εφόσον δοθεί αυτό το πρόγραμμα γέφυρα στην Αθήνα διάρκειας έως το τέλος Αυγούστου, η πιστή τήρηση των δημοσιονομικών στόχων από τους "εκπροσώπους των θεσμών» που θα έρθουν στην Αθήνα αντικαθιστώντας την γνωστή τρόικα, θα είναι ένα από τα βασικά σημεία που θα περιμένουν πιστή τήρηση των υπεσχημένων προκειμένου να κλείσει το πρόγραμμα γέφυρα και να προχωρήσει η Ελλάδα στο επόμενο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα