Αντιπαράθεση «κορυφής» για τις διαπραγματεύσεις

Σε λίγη ώρα στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, όσον αφορά τη πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Τη συζήτηση ζήτησε χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η λίστα με τα διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα που έστειλε η Αθήνα

στις Βρυξέλλες καλύπτει πολλά από όσα συζητήθηκαν με τους εταίρους και περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται σε καλό κλίμα.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι "οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται σε καλό κλίμα και αναγνωρίζεται - και από τις δύο πλευρές - ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε σημεία της διαπραγμάτευσης". Απαντώντας σε "διάφορα δημοσιεύματα που επιμένουν να παρουσιάζουν ότι η ελληνική πλευρά είτε είναι «απροετοίμαστη» είτε ότι «υπάρχουν τριβές» μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας", οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι "αν δεν επιχειρούν να υπονομεύσουν τις συζητήσεις, απλώς αλλοιώνουν την πραγματικότητα". Σύμφωνα με την κυβέρνηση η ελληνική πλευρά έχει τεκμηριωμένες θέσεις τις οποίες παρουσιάζει στους θεσμούς σε επίπονες και μακρές διαδικασίες και προσθέτει ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι θέσεις αυτές γίνονται δεκτές, ενώ σε άλλες υπάρχουν και διαφωνίες.

Μόνο οι πρόωρες συντάξεις θα «μπλοκαριστούν» σύμφωνα με όσα προβλέπει η λίστα των μέτρων την οποία έστειλε η κυβέρνηση στο Brussels Group, όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ. Aντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα υπάρξει καμία περικοπή στις επικουρικές συντάξεις και το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ). Παράλληλα, η κυβέρνηση εμμένει στην επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η Ελλάδα έχει κάποια ευελιξία όσον αφορά τον καθορισμό των μεταρρυθμίσεων, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, από το Ελσίνκι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα μπορεί και πρόκειται να εκπληρώσει τις προσδοκίες που όλοι μας έχουμε», δήλωσε η κα Μέρκελ, λέγοντας πάντως ότι το γενικό πλαίσιο πρέπει να καταλήγει στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα»
«Το είδαμε στην Ιρλανδία όταν η νέα κυβέρνηση άλλαξε μέρη του προγράμματος. Όμως τελικά πρέπει να αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας. Η Ελλάδα μιλά με τους θεσμούς τώρα. Περιμένουμε το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων και θα περιμένουμε την εκτίμηση των θεσμών», κατέληξε η κ. Μέρκελ.

Τη στήριξη στην παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη, η οποία είναι πολύ σημαντική για τον ελληνικό λαό, εξέφρασε ο επίτροπος οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, σε παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ τόνισε ότι είναι υπέρ τού να μην εμποδιστεί η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν τα δεινά της κοινωνίας και «γι' αυτό εργαζόμαστε». Όπως είπε, βασικός στόχος είναι να ληφθούν υπόψη οι προτεραιότητες, με βάση και την επιθυμία του ελληνικού λαού, αλλά από την άλλη και η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων, κάτι που είναι θεμελιώδους σημασίας. Ο Γάλλος επίτροπος συμπλήρωσε ότι εργαζόμαστε σε καλό πνεύμα και ότι δεν είναι απλά τα πράγματα, δεν είναι εύκολο, οι ομάδες εργάζονται μέρα και νύχτα και Σαββατοκύριακα και έχουν κινητοποιηθεί όλοι.

Ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει, τόνισε από την πλευρά του ο Φινλανδός πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι οι συνθήκες για την παροχή βοήθειας δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Θετικό σημάδι που δείχνει τη βούληση και τη σοβαρότητα όλων των πλευρών να διαβουλευθούν με εποικοδομητικό τρόπο, συνιστά το γεγονός ότι οι συζητήσεις των εμπειρογνωμόνων διεξήχθησαν όλο το Σαββατοκύριακο και συνεχίζονται και σήμερα, ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο κύριος Σχοινάς, διευκρίνισε ότι ενδέχεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης πριν από το Πάσχα των καθολικών και μία ακόμη συνεδρίαση, η οποία είναι ήδη προγραμματισμένη για τις 8 Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα