Αντιπαράθεση Κροατίας-ΕΕ

Σε σκληρό τόνο απάντησε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κροατίας στην ανακοίνωση του γραφείου της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου, αρμόδιας για θέματα Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, σύμφωνα με την οποία, "η Κροατία κρύβει ορισμένους εγκληματίες, ύποπτους για τη δολοφονία Κροατών μεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος".

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι, "το πρόβλημα της δίωξης ατόμων, υπόπτων για δολοφονίες

με πολιτικά κίνητρα, ήταν πολύ ευρύτερο σε σχέση με θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης".

"Η κυβέρνηση αναγνώρισε την έκταση αυτού του προβλήματος, όπως αποδεικνύεται από την τρέχουσα πρωτοβουλία τροποποίησης του Συντάγματος, ούτως ώστε να απομακρυνθεί το καθεστώς των περιορισμών στις πολιτικές δολοφονίες" υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι, "η Κροατία δεν είναι η μόνη χώρα - μέλος της ΕΕ που έχει χρονικό περιορισμό στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης" και πρόσθεσε ότι, το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης είναι προφανώς ένα "εργαλείο" που δεν εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο εντός (των χωρών-μελών) της ΕΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως, "είναι ανάρμοστο από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ασκούν κριτική σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, παρουσιάζοντας αναληθείς και αβάσιμες αξιώσεις".

Το υπουργείο υπενθυμίζει, επίσης, ότι το Άρθρο 39 της Συνθήκης Ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ καθιστά σαφές ότι η άρνηση της πρόσβασης σε ευρωπαϊκά κονδύλια προϋποθέτει την ύπαρξη σοβαρών ελλείψεων στην υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, "οι οποίες δεν υφίστανται σ' αυτή την περίπτωση, διότι, πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν παρόμοιους χρονικούς περιορισμούς με την Κροατία".

Στο θέμα αναφέρθηκε και η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Βέσνα Πούσιτς, υπογραμμίζοντας πως, όλες οι χώρες που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2002, πρέπει να αποδεχθούν την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Η ίδια παραδέχθηκε - στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση (ΗΤV)- ότι είναι "άκομψο για την Κροατία να υιοθετήσει νομοθεσία που εισάγει χρονικούς περιορισμούς στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, λίγο πριν την ένταξή της στην ΕΕ".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε προθεσμία στην Κροατία μέχρι τις 23 Αυγούστου 2013 να ενημερώσει πότε σκοπεύει να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.Η Κροατία δεν τήρησε την προθεσμία και η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι, "η τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας της Κροατίας λίγες μέρες πριν την ένταξή της στην ΕΕ είναι παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης".

Η Κροατία πέρασε το νόμο για τη συνεργασία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε νομικά θέματα στα τέλη Ιουνίου, περιορίζοντας την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης σε εγκλήματα που έγιναν μετά τον Αύγουστο του 2002. Η αλλαγή του νόμου συνδέθηκε με την μη έκδοση του καταζητούμενου πρώην αξιωματούχου των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών Γιόσιπ Πέρκοβιτς στις γερμανικές αρχές.

Η γερμανική αστυνομία εξέδωσε πριν από μερικά χρόνια ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πέρκοβιτς, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του Κροάτη μετανάστη Στιέπαν Τζουρέκοβιτς το 1983, κοντά στο Μόναχο. Τον περασμένο μήνα, η γερμανική διεύθυνση για τη μάχη κατά της διαφθοράς εξέδωσε, εκ νέου, το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πέρκοβιτς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα