Αντιπαράθεση Λαφαζάνη - Μητσοτάκη

Ευτελή προπαγάνδα σε βάρος της ΔΕΗ κατήγγειλε σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε επικριτική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τις πρόνοιες της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Το θέμα προκάλεσε την αντιπαράθεση των δύο στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Θα σας στενοχωρήσω πολύ σήμερα, κ. Μητσοτάκη. Οι διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη ΔΕΗ είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Όταν ανέλαβα εγώ υπουργός είχαν ολοκληρωθεί και η Συλλογική Σύμβαση είχε συνομολογηθεί» είπε ο κ. Λαφαζάνης που αναρωτήθηκε γιατί δεν υπήρξε αντίστοιχη αντίδραση όταν υπέγραψαν αντίστοιχες συμβάσεις τα ΕΛ.ΠΕ. (σ.σ. το 2012), η ΣΤΑ.ΣΥ. (σ.σ. το 2014) και η ΔΕΣΦΑ.

«Η ΔΕΗ σας ενοχλεί. Η ΔΕΗ είναι στο στόχαστρο το δικό σας, των κυβερνήσεων των προηγούμενων, και βεβαίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γιατί είναι στο στόχαστρο; Για τον απλό λόγο ότι την τεμαχίσατε, θέλατε να την τεμαχίσετε τη ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή δηλαδή, να τη διαλύσετε και να την ξεπουλήσετε. Να την ιδιωτικοποιήσετε. Γιατί η ΔΕΗ είναι για σας ένα βάρος για την ελληνική κοινωνία. Ε, δεν θα σας περάσει. Δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, δεν πρόκειται να τεμαχιστεί, δεν παραχωρείται, δεν εκχωρείται. Αντίθετα, θα μείνει μεγάλη η ΔΕΗ, θα ανασυγκροτηθεί και θα παίξει ακόμη και πιο ουσιαστικό ρόλο για να φύγουμε από την κρίση» είπε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε καταγγείλει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε στις 27 Φεβρουαρίου με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι με τους όρους της Σύμβασης αυτής, η ΔΕΗ δεσμεύτηκε ότι θα προβαίνει σε κάλυψη της δαπάνης κατά ανώτατο όριο 6 ευρώ ημερησίως ανά εργαζόμενο, του κόστους σίτισης, αρχικώς στις ήδη υπάρχουσες και λειτουργούσες σε ορυχεία και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής καντίνες και κυλικεία και σε δεύτερο χρόνο, στους λοιπούς εργαζόμενους της ΔΕΗ. «Έξι ευρώ λοιπόν τροφεία, δηλαδή μια έμμεση αύξηση του μισθού του κάθε εργαζόμενου κατά περίπου 70 ευρώ το μήνα για όλους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ σε βάθος χρόνου, ισοδυναμεί με ετήσιο κόστος της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο φυσικά θα το επωμιστεί η ΔΕΗ, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ανάμεσα στα άλλα τα οποία προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας, είναι και η παρακράτηση 2 ευρώ μηνιαίως από τις αποδοχές κάθε εργαζόμενου υπέρ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και προβλέπεται επίσης ότι θα χορηγηθεί προσαύξηση βάρδιας σε συνδικαλιστές που παρόλο ότι είναι αποσπασμένοι και δεν εργάζονται, θα αντιμετωπίζονται σα να εργάζονται κανονικά και μάλιστα σε βάρδια».

«Ρωτάω κύριε υπουργέ, γνωρίζατε ότι θα υπογραφεί αυτή η συλλογική σύμβαση εργασίας; Είναι ακριβής η δήλωση του αντιπροέδρου της ΔΕΗ ότι συναντηθήκατε μαζί με το σωματείο και δώσατε το πράσινο φως στην υπογραφή αυτής της σύμβασης; Διότι το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει άμεσα ή έμμεσα ακόμα το 54% της ΔΕΗ. Ποια είναι η άποψη λοιπόν του κύριου μέτοχου, του ελληνικού δημοσίου για μια τέτοια συλλογική σύμβαση; Επιδοκιμάζετε τέτοιες διακριτικές μεταχειρίσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δεν απολαμβάνουν τέτοιων προνομίων;» επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κύριε Μητσοτάκη θα σας στενοχωρήσω πολύ σήμερα. Διότι είδα με έκπληξη την ερώτησή σας. Σε μένα την απευθύνετε την ερώτηση και στην παρούσα κυβέρνηση; Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη ΔΕΗ έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Όταν ανέλαβα εγώ υπουργός, οι διαπραγματεύσεις είχαν τελειώσει. Η Συλλογική Σύμβαση είχε συνομολογηθεί. Και ζητάτε από εμένα να κάνω παρέμβαση σε μια συνομολογημένη συλλογική διαπραγμάτευση;» απάντησε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις είναι ελεύθερες και κατά τη διάρκεια τους δεν μπορούσε να γίνει παρέμβαση από την κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο όταν είναι συνομολογημένη. Θα ήταν μια επέμβαση η οποία θα καταργούσε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση με ωμό και με ξεδιάντροπο τρόπο».

«Πρέπει να ξέρετε ότι ο μέτοχος δεν εγκρίνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ούτε αποφασίζονται αυτά από τις γενικές συνελεύσεις μιας επιχείρησης όπως η ΔΕΗ» είπε ο κ. Λαφαζάνης και μίλησε για χονδροειδείς ανακρίβειες. «Η σύμβαση υπογράφηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο. Προσωπικά, εγώ δεν αναμίχθηκα σε αυτή τη σύμβαση, δεν έδωσα ούτε πράσινο ούτε κόκκινο φως, σεβάστηκα το αποτέλεσμα της, όπως σεβόμαστε και θα σεβαστούμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις τις οποίες δεν διεξάγει η κυβέρνηση. Τις διεξάγουν οι διοικήσεις και οπωσδήποτε πρέπει να είναι πάντοτε ελεύθερα συνομολογούμενες» επέμεινε ο κ. Λαφαζάνης.

Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αντίστοιχες συμβάσεις εργασίες έχουν υπογραφεί και σε άλλες επιχειρήσεις.

Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Σύμβαση των ΕΛ.ΠΕ. Συμμετέχει το δημόσιο κύριε Μητσοτάκη. 30 Απριλίου 2012. Περιλαμβάνει ημερήσιο επίδομα σίτισης 4,80 ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα. Μάλιστα, λέει η σύμβαση ότι η αξία αυτού του τροφείου θα δίδεται και στο δώρο των Χριστουγέννων και το Πάσχα και στο επίδομα αδείας ακόμα και στην αποζημίωση που θα παίρνουν οι εργαζόμενοι. Γιατί δεν διαμαρτυρηθήκατε η κυβέρνησή σας; Γιατί δεν ακούστηκε φωνή καθόλου; Εσείς πού ήσασταν τότε που υπογραφόταν η σύμβαση στα ΕΛΠΕ; Μήπως διαβάζατε κι εσείς; Σύμβαση ΣΤΑ.ΣΥ., 3 Νοεμβρίου 2014...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κακώς κάκιστα.

Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Τώρα το λέτε αυτό; Μα εσείς είπατε πως αν υπογραφόταν τέτοια σύμβαση στη ΔΕΗ όταν ήσασταν κυβέρνηση δεν θα το δεχόσασταν. Έγινε επί της κυβέρνησης σας, με εσάς σε κεντρικό ρόλο. Σύμβαση ΣΤΑ.ΣΥ., 3 Νοεμβρίου 2014, με την κυβέρνηση σας. Διατακτική τροφής, 4 ευρώ ημερησίως. Σύμβαση ΔΕΣΦΑ, παρέχεται σίτιση. Όπως είπα και ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν ανάλογες πρακτικές. Γιατί λοιπόν τώρα αυτός ο θόρυβος μόνο και αποκλειστικά για τη ΔΕΗ; Θα σας πω γιατί. Γιατί η ΔΕΗ σας ενοχλεί. Γιατί η ΔΕΗ είναι στο στόχαστρο το δικό σας, των κυβερνήσεων των προηγούμενων και βεβαίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γιατί είναι στο στόχαστρο; Για τον απλό λόγο ότι την τεμαχίσατε, θέλατε να την τεμαχίσετε τη ΔΕΗ, σε μεγάλη και μικρή δηλαδή, να τη διαλύσετε και να την ξεπουλήσετε. Να την ιδιωτικοποιήσετε. Γιατί η ΔΕΗ είναι για σας ένα βάρος για την ελληνική κοινωνία. Ε, δεν θα σας περάσει. Δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, δεν πρόκειται να τεμαχιστεί, δεν παραχωρείται , δεν εκχωρείται. Αντίθετα, θα μείνει μεγάλη η ΔΕΗ, θα ανασυγκροτηθεί και θα παίξει ακόμη και πιο ουσιαστικό ρόλο για να φύγουμε από την κρίση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα