Αντίθετος με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο Bruederle

Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγούσε σε μια αποδυναμωμένη Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Rainer Bruederle, σύμφωνα με το Reuters. “Αντίθετα, στόχος μας πρέπει να είναι να ενδυναμώσουμε την Ευρώπη” συμπλήρωσε ο ίδιος.Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να εκπληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, κάτι το οποίο
δυσχεραίνει η συνεχής φημολογία για πιθανή αναδιάρθρωση και πιο πρόσφατα η φημολογία για έξοδο της χώρας από το ευρώ.“Το γεγονός ότι οι Έλληνες έχουν ένα δύσκολο δρόμο μπροστά τους είναι ένα ανοιχτό μυστικό” σημείωσε ο  Bruederle, ενώ πρόσθεσε “η καθημερινή φημολογία οδηγεί σε περαιτέρω φημολογία κάτι το οποίο δεν ενδυναμώνει την Ευρώπη”.
Ifo: "Μικρότερο το κακό, αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ"

Την άποψη ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν «το μικρότερο μεταξύ δύο κακών» εξέφρασε με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo, Hans-Werner Sinn, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. «Αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, θα ήταν σε θέση να υποτιμήσει το νόμισμά της και να γίνει πιο ανταγωνιστική», δήλωσε ο Sinn. «Αν, αντίθετα, προσπαθούσε να προχωρήσει σε μία ‘εσωτερική υποτίμηση’ [εντός της Ευρωζώνης] της τάξης του 20% ή 30% μέσω μείωσης μισθών και τιμών, πιθανότατα αυτό θα την οδηγούσε στο χείλος εμφυλίου πολέμου»¨, προσέθεσε. Στο μεταξύ, άλλοι Γερμανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν για φαινόμενο «ντόμινο» σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ. «Αν η Ελλάδα επρόκειτο να επιστρέψει στη Δραχμή, ο ελληνικός πληθυσμός θα έσπευδε στις τράπεζες για να μετατρέψει τις καταθέσεις του σε ευρώ» σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank AG, Joerg Kraemer, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt και η οποία θα δημοσιευθεί αύριο, Δευτέρα. Ο ίδιος προσέθεσε ότι κανένα τραπεζικό σύστημα στον κόσμο δεν θα ήταν σε θέση να ανταπεξέλθει σε μία τέτοια κατάσταση.
Keywords
Τυχαία Θέματα