Απαγωγή δημοσιογραφικού συνεργείου στο Χαλέπι

Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia, που έχει την έδρα του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε ότι αγνοείται η τύχη του τριμελούς συνεργείου του: ενός δημοσιογράφου, ενός εικονολήπτη και του σύρου οδηγού τους, από την Τρίτη στην περιοχή του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία και απηύθυνε έκκληση για να εντοπισμό τους.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το τηλεοπτικό δίκτυο διευκρινίζει ότι έχασε την επαφή "από το πρωί της Τρίτης" με τον δημοσιογράφο του Ισάκ Μοκτάρ, από τη Μαυριτανία, τον λιβανέζο
εικονολήπτη του Σαμίρ Κασάμπ και τον σύρο οδηγό τους ενώ έκαναν ρεπορτάζ κοντά στο Χαλέπι.

Τα μέλη της ομάδας έκαναν δημοσιογραφική "κάλυψη αντικειμενική, επαγγελματική και αμερόληπτη" και η αποστολή τους στη Συρία είναι σε μεγάλο βαθμό επικεντρωμένη στην κάλυψη των ανθρωπιστικών πλευρών της κατάστασης", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Sky News Arabia Ναρτ Μπουράν καλώντας "όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές" να βοηθήσουν να βρεθεί η δημοσιογραφική ομάδα. "Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να έρθουμε σε επαφή μαζί τους και να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουν ασφαλείς για να συνεχίσουν το ζωτικής σημασίας έργο τους", δήλωσε.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι δύο ακόμη γάλλοι δημοσιογράφοι κρατούνται όμηροι στη Συρία, αυξάνοντας σε τέσσερις τον αριθμό των γάλλων δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι στη Συρία.

Ο Νικολάς Ενίν που εργαζόταν για το περιοδικό Le Point και ο Πιέρ Τορές που έκανε ρεπορτάζ για το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Arte απήχθησαν στις 22 Ιουνίου αλλά η εξαφάνισή τους δεν είχε δημοσιοποιηθεί νωρίτερα.

Δύο ακόμη δημοσιογράφοι, ο βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής Ντιντιέ Φρανσουά και ο φωτογράφος Εντουάρ Ελιάς απήχθησαν στα αρχές Ιουνίου ενώ κατευθύνονταν στο Χαλέπι.

Η Συρία είναι η πιο επικίνδυνη περιοχή στον κόσμο για δημοσιογράφους, με την Επιτροπή για την προστασία των Δημοσιογράφων να τονίζει ότι τουλάχιστον 39 σκοτώθηκαν και 21 απήχθησαν το 2012 και από τις δύο πλευρές της εμπόλεμης ζώνης, τους αντάρτες και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι περισσότεροι απαχθέντες δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά αρκετοί εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με την οργάνωση προστασίας της ελευθερίας της Τύπου Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF), τουλάχιστον 32 ξένοι και σύροι δημοσιογράφοι φέρονται ως αγνοούμενοι ή έχουν απαχθεί στη Συρία. Από την έναρξη της εξέγερσης, στα μέσα Μαρτίου 2011, τουλάχιστον 25 δημοσιογράφοι και 71 πολίτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ έχουν σκοτωθεί ενώ κάλυπταν τη συριακή σύγκρουση.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia που άρχισε να εκπέμπει τον Mάιο του 2012 είναι προϊόν συνεργασίας του BSkyB, που εδρεύει το Λονδίνο και της εταιρίας Abu Dhabi Media Investment Corporation (Admic) που προστέθηκε στα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα συνεχούς ενημέρωσης που έχουν την έδρα τους στον Κόλπο, εκ των οποίων τα μεγαλύτερα είναι το Αλ Τζαζίρα και το Αλ Αραμπίγια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα