«Απαιτούμε μία νέα συζήτηση»

«Το τέλος της κρίσης δεν θα έρθει αν πούμε ένα ακόμα «ναι» στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα. Το ήδη υπάρχον φάρμακο είναι τοξικό, το γνωρίζει ο θεράπων ιατρός και το παραδέχεται κατ΄ιδίαν- αλλά το συνεχίζει διότι έχει δεσμεύσεις» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

«Απαιτούμε μια νέα συζήτηση για την ουσία του προβλήματος, επειδή οι πολιτικές που απαιτούν να καταπιούμε, είναι μέρος του προβλήματος και όχι το πραγματικό φάρμακο» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, ζητώντας εκ νέου μια μεταβατική συμφωνία

που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει σε εύλογο χρόνο τις προτάσεις της για τη διαπραγμάτευση του χρέους. «Στη διαπραγμάτευση θα προσέλθω με τη σκέψη ότι εκπροσωπώ το 40% που μας ψήφισε, αλλά και το 60% που δεν μας ψήφισε. Θα κρατώ κατά νου τις συγκινητικές προτροπές «να μην κάνουμε πίσω» αλλά και τις προτροπές να βρούμε μια λύση. Εύχομαι ότι δεν θα υπάρξει ελληνική ψυχή, που όπως οι μαυραγορίτες της Κατοχής προσεύχονταν, "βάστα Ρόμελ"».

Ως προς τις ελληνικές προτάσεις ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «η δέσμευση που έχουμε για το τρέχον πρόγραμμα σεβαστή. Υπάρχει όμως και νέα λαϊκή εντολή για αμφισβήτηση προγράμματος και αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή. Πως παντρεύονται αυτές οι δύο λογικές; Η δική μας πρόταση είναι η εξής: ούτε θα σκίσουμε το ισχύον πρόγραμμα ούτε εσείς θα απαιτήσετε την εφαρμογή του σαν να μην έγιναν εκλογές».

«Τρόικα τέλος», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στο «κλιμάκιο τωντεχνοκρατών που έρχεται με αποικιοκρατική συμπεριφορά και δεν είναι εξουσιοδοτημένο να συζητήσει».

«Η λαϊκή εντολή δεν μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε του κεφαλιού μας. Έχουμε άλλες 18 λαϊκές εντολές», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ και συνέχισε: «όμως μας δίνει το δικαίωμα να έχουμε μερικές εβδομάδες να καταθέσουμε τις προτάσεις μας Ζητάμε χρόνο να καταθέσουμε προτάσεις και η δική μας εντολή έχει την ίδια αξία και δυναμική όπως των υπολοίπων».

Κατά την περίοδο που θα ισχύει το πρόγραμμα – γέφυρα μεταξύ του μνημονίου και του νέου συμβολαίου με την Ευρώπη, η ελληνική πλευρά, όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, δεσμεύεται ότι «δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό. Δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα. Θα καταθέσουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Στις μεταρρυθμίσεις αυτές θα περιλαμβάνονται περίπου το 70% των δεσμεύσεων που υπάρχουν στο υπάρχον μνημόνιο, επεσήμανε, ενώ οι υπόλοιπες που κρίνονται απαράδεκτες θα αφαιρεθούν.

Απαντώντας εκ μέρους της ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι διέκρινε στην ομιλία του Γ. Βαρουφάκη «στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό» για να προσθέσει αργότερα πως «αν θέλετε πραγματικά χρόνο, δεν έχετε παρά να ζητήσετε την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως η «συμμαχία του Νότου» στην οποία απέβλεπε ο ΣΥΡΙΖΑ, «έχει καταρρεύσει- και δεν υπάρχουν δυστυχώς σύμμαχοι στην Ευρώπη στην πολιτική που θέλετε να χαράξετε». Αντιπρότεινε δε, μια διαπραγμάτευση, με στόχο όχι την «αναδιάρθρωση του χρέους» (και όχι την απομείωσή του όπως επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ) και τη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων που απαιτούν οι δανειστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα