Απάντηση στους επικριτές

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν ανταπέδωσε σήμερα τα πυρά στους οικονομολόγους που καταγγέλλουν ότι οι υπαγορευμένες από την ΕΕ πολιτικές μείωσης των ελλειμμάτων οδηγούν τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου σε μια καθοδική σπειροειδή πορεία ύφεσης και χρέους.

Ο Ρεν απάντησε, με μια συνέντευξή του σε φινλανδική εφημερίδα, στον Αμερικανό οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν και άλλους οι οποίοι προβάλλουν το επιχείρημα ότι οι Βρυξέλλες θα όφειλαν να ενθαρρύνουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλα βάρη λόγω χρεών να
τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη μάλλον, παρά να μειώνουν κι άλλο τις δαπάνες τους.

Η διένεξη προσέλαβε προσωπικό χαρακτήρα τον περασμένο μήνα, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε προβλέψεις οι οποίες δείχνουν πως η ύφεση σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου που εφαρμόζουν σκληρές πολιτικές λιτότητας θα είναι βαθύτερη και θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως.

Ο Κρούγκμαν κατηγόρησε τον επίτροπο αρμόδιο για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα για μια πολιτική «κατατρομοκράτησης», κάνοντας ένα λογοπαίγνιο (εκμεταλλευόμενος μια παρήχηση του ονόματός του: "Rehn of Terror" - "reign of terror"). Αφορμή υπήρξε η δήλωση του Ρεν ότι οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στις αγορές.

«Ο Κρούγκμαν έβαλε λόγια στο στόμα μου και αυτό στο φινλανδικό κοινοβούλιο θα το λέγαμε τροποποιημένη αλήθεια», δήλωσε ο Ρεν στην καθημερινή εφημερίδα Helsingin Sanomat, αναφερόμενος σε έναν κοινοβουλευτικό ευφημισμό για τα ψεύδη.

Ο Κρούγκμαν ανέφερε ότι ήταν η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πως θα αγοράζει κρατικά χρεόγραφα για να υποστηρίξει το ευρώ αυτή που καθησύχασε τις αγορές και μόνο, και αποκάλεσε τον Ρεν «εκπρόσωπο της άρνησης σε ό,τι αφορά τις συνέπειες της λιτότητας».

Σε ένα κείμενο που ανάρτησε στο ιστολόγιό του το οποίο φιλοξενείται στον ιστότοπο της εφημερίδας New York Times, ο Κρούγκμαν κατηγόρησε τον Φινλανδό επίτροπο της ΕΕ ότι διαδίδει «ιδέες-κατσαρίδες», οι οποίες επιστρέφουν όσο κι αν προσπαθεί κανείς να τις διώξει.

Ο Ρεν κατηγόρησε από την πλευρά του τον Κρούγκμαν ότι παρερμήνευσε τα ευρήματα μιας μελέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύτηκε πέρυσι με αντικείμενο τους λεγόμενους «δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές» και τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας, με στόχο να επιτεθεί στις πολιτικές της Ευρώπης.

Στην μελέτη, οικονομολόγοι του ΔΝΤ αναγνώριζαν ότι ενδέχεται να υποτίμησαν τις συνέπειες των περικοπών των κρατικών δαπανών στην ανάπτυξη.

«Είναι ουσιώδες το έγγραφο του ΔΝΤ να μην συμβάλλει στην εξαγωγή του συμπεράσματος ότι η οικονομική προσαρμογή είναι ανεπιθύμητη», ανέφερε ο Επίτροπος, προσθέτοντας πως οι Βρυξέλλες και το Ταμείο συμφωνούν στη σημασία που έχουν οι διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης.

Απαντώντας σε όσους τάσσονται υπέρ ενός πιο αργού ρυθμού δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να ελαφρυνθούν οι πολίτες από τα βάρη, ο Ρεν αντέτεινε πως αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό μόνον εάν ήταν διαθέσιμες απεριόριστες φθηνές πιστώσεις, είτε από τον ιδιωτικό τομέα ή από άλλες χώρες της ευρωζώνης.

«Αυτό το οποίο δεν καταλαβαίνω είναι από πού ακριβώς στη Γη θα μπορούσαν να προέλθουν τα χρήματα για τα πακέτα τόνωσης της οικονομίας», είπε ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι «ελπίζω ειλικρινά ότι άνθρωποι οι οποίοι είναι εξυπνότεροι από μένα θα προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους για να εξασφαλίσουμε τη ροή πιστώσεων στην Ευρώπη».

Μέχρι τώρα οι διακεκριμένοι ειδικοί οικονομολόγοι δεν έχουν προτείνει κάποια οικονομικά ή πολιτικά ρεαλιστική εναλλακτική λύση, είπε ακόμη ο Ρεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα