Απελευθέρωση της αγοράς βρεφικού γάλακτος

«Το υπουργείο Υγείας είναι καθ' ύλην αρμόδιο (υπουργείο) για να αναλάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες και να λειτουργήσει προς όφελος του καταναλωτή η απελευθέρωση της αγοράς βρεφικού γάλακτος».

Αυτό σχολίασαν, σήμερα το απόγευμα, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με αφορμή τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγκύλωση που εξακολουθεί να υπάρχει σχετικά με τη διάθεση των παρασκευασμάτων γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας (για βρέφη 0-6 μηνών) μόνο από τα φαρμακεία.

Η

Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την απόφασή της αυτή, «εγκαινιάζει» τον παρεμβατικό της ρόλο στην αγορά όχι κατόπιν καταγγελιών, όπως την έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα, αλλά με την ανάληψη πρωτοβουλιών.

Υπενθυμίζεται ότι από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχει εκδοθεί η απαιτούμενη απόφαση, με την οποία αποδεσμεύεται το ανώτατο επιτρεπόμενο περιθώριο κέρδους, αλλά η αγορά δεν μπορεί να απελευθερωθεί, εάν το υπουργείο Υγείας δεν προβεί στην κατάργηση τής υπουργικής απόφασης Υ1/Γ.Π.47815/2008-ΦΕΚ 1478/Β/28.7.2008 αναφορικά με τη διάθεση των παρασκευασμάτων γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας (για βρέφη 0-6 μηνών) μόνο από τα φαρμακεία και για όσα από τα προϊόντα αυτά δεν χρήζουν ιατρικής συνταγής.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, με την οποία προβλέπεται η αποκλειστική διάθεση από τα φαρμακεία, αδιακρίτως των εν λόγω παρασκευασμάτων, όπως τονίζεται στη γνωμοδότηση, συνιστά εμπόδιο στη λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού, που δεν δικαιολογείται από υπέρτερο λόγο δημοσίου συμφέροντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα