Απεργιακός «πυρετός» και στην εκπαίδευση

Προς νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζεται το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, το οποίο ήδη αποφάσισε ότι οι καθηγητές θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανεργατική απεργία που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

Συγχρόνως το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προτείνει την πραγματοποίηση νέας 24ωρης ή 48ωρης απεργίας

το διάστημα της κατάθεσης, συζήτησης και ψήφισης των νέων μέτρων στη Βουλή, σε συντονισμό με άλλες ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με ενσωμάτωση σε αυτές ενδεχόμενες γενικές απεργίες, συλλαλητήρια στην Αθήνα με κατάληξη στο Σύνταγμα, αλλά και στις άλλες πόλεις.


Αύριο αρχίζουν σ' ολόκληρη τη χώρα γενικές συνελεύσεις των καθηγητών που θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στο χώρο της παιδείας, αλλά τις γενικότερες εξελίξεις στη χώρα για τους εργαζόμενους. Από τα κυριότερα αιτήματα των εκπαιδευτικών είναι να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενο στο δημόσιο, να μην εφαρμοσθεί η εφεδρεία και εργασιακή διαθεσιμότητα, να μη μειωθούν οι δαπάνες για την Παιδείας αλλά αντίθετα να αυξηθούν στο 5% του ΑΕΠ, κλπ.

Στα Πανεπιστήμια επίσης, συνεχίζεται η αναταραχή, ενώ το προεδρείο των πρυτάνεων αναμένεται να αρχίσει αύριο κιόλας κύκλο επαφών και συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα.

Το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων που αποτελείται από τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Πατρών Γ. Παναγιωτάκη, Παντείου Γρ. Τσάλτα και Ιονίου Τ. Παπασαλή θα συναντηθεί αύριο στις 2 το μεσημέρι με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων Γ. Παναγιωτάκης, αναφέρθηκε στους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχουν τα πανεπιστήμια, αλλά και γενικότερα η χώρα , η ανάπτυξη και το μέλλον της από τα οικονομικά μέτρα. Συγκεκριμένα είπε:

«Ξεκινούμε κύκλο επαφών και συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα με στόχο να καταστήσουμε σαφές ότι το ζήτημα των περικοπών των μηνιαίων αποδοχών των μελών ΔΕΠ είναι σημαντικό αλλά εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικό είναι το γεγονός ότι από την οικονομική υποβάθμιση των πανεπιστημίων και των εκπαιδευτικών τους, απορρέουν τραγικές συνέπειες για τον τόπο.

Με αυτό τον τρόπο, δηλαδή, ανοίγει η πόρτα για την ευκολότερη και φθηνότερη στελέχωση των Κολλεγίων, και των επερχομένων ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Συγχρόνως όμως, ήδη ζούμε την οδυνηρή πραγματικότητα ενός νέου μεταναστευτικού κύματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας προς το εξωτερικό. Μια μετανάστευση που έχει όμως σημαντική ποιοτική διαφορά από το μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας του ΄60. Τότε είχαμε τη μετανάστευση ανειδίκευτου δυναμικού ενώ σήμερα έχουμε μετανάστευση υψηλά καταρτισμένου προσωπικού, απόλυτα απαραίτητου για τα πανεπιστήμια μας αλλά και για την πολυσυζητούμενη ανάπτυξη της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα