Από τη Δευτέρα το e-prescription

Ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, ιατρικών πράξεων και εξετάσεων, θα τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος e-prescription παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρόεδρο και διευθ/ντα σύμβουλο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), Χρήστο Χάλαρη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, και όπως τονίστηκε επεκτείνεται η εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για

ολοκληρωμένη διαχείριση, μέσω της καταχώρησης της επίσκεψης στον γιατρό και της διαχείρισης των παραπεμπτικών διαγνωστικών
εξετάσεων.

Τα οφέλη για τους χρήστες (ιατρούς, φαρμακοποιούς, ασφαλισμένους, διαγνωστικά κέντρα) είναι πολλαπλά, ανέφερε ο κ. Χάλαρης, καθώς απλουστεύεται η όλη διαδικασία και μειώνεται ο χρόνος έκδοσης, εκτέλεσης συνταγής και παραπεμπτικού. Επίσης, θα είναι δυνατή η απευθείας άντληση στατιστικών στοιχείων και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της συμπεριφοράς των γιατρών, ενώ με την εμφάνιση του ιστορικού του ασθενούς θα υπάρχει σύνδεση της πάθησης, διάγνωσης και θεραπείας.

«Προχωρούμε στην αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων του ΕΟΠΥΥ. Με την βοήθεια της ΗΔΙΚΑ δημιουργούμε ένα πολύ αξιόπιστο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπεμπτικών. Πλέον έχουμε περάσει σε επίπεδα να αναγνωρίζεται από Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι έχουμε ένα από τα πιο αξιόπιστα συστήματα συνταγογράφησης στην Ευρώπη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εφιστά την προσοχή στην εφαρμογή του νέου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης e-prescription και ζητά την πιλοτική εφαρμογή του έως ότου διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του.

«Το σύντομο χρονικό διάστημα της προετοιμασίας τού νέου συστήματος μας δημιουργεί εύλογες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του» αναφέρει ο ΙΣΑ τονίζοντας την ανάγκη της σωστής προετοιμασίας του νέου συστήματος πριν ξεκινήσει η λειτουργία του.

Ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ κατά τη σημερινή εκδήλωση παρουσίασε στοιχεία και για την 7μηνη λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ειδικότερα, εκτελέστηκαν περισσότερες από 28,5 εκ. ιατρικές συνταγές συνολικής αξίας περίπου 11 δισ. ευρώ, πιστοποιήθηκαν 41.000 γιατροί και 11.000 φαρμακεία, το ποσοστό διείσδυσης ξεπέρασε το 90%, καθιστώντας την εφαρμογή μια από τις πλέον δυναμικές πανευρωπαϊκά και εξυπηρετήθηκαν περίπου 2,3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι τον μήνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα