Από τη Σερβία ο μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων άσυλο σε χώρες της ΕΕ

Οι πολίτες της Σερβίας εξακολουθούν να έχουν τα πρωτεία όσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου στη δυτική Ευρώπη και είναι απαραίτητο να ληφθεί σειρά μέτρων για να σταματήσει το φαινόμενο, αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ποσοστό των υπηκόων Σερβίας που καταθέτουν αβάσιμες αιτήσεις για παροχή ασύλου αντιστοιχεί στο 42% όλων των αιτούντων άσυλο από τα Δυτικά Βαλκάνια. Ακολουθούν οι πολίτες της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας με ποσοστό 21%, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης με ποσοστό 14% και του Μαυροβουνίου

με 2%, σύμφωνα με την πέμπτη τακτική έκθεση για τη λειτουργία του καθεστώτος χωρίς βίζα στην περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε "σοβαρή ανησυχία", λόγω της αύξησης κατά 40% του αριθμού των ψευδώς αιτούντων άσυλο από τα Δυτικά Βαλκάνια σε χώρες της ΕΕ και ζητά από τη Σερβία και άλλα κράτη με καθεστώς χωρίς βίζα να λάβουν "αποφασιστικά μέτρα" και να αποδείξουν ότι "η εισροή αιτούντων άσυλο μειώνεται σημαντικά".

Περίπου τα 3/4 όλων των αιτούντων άσυλο ζητούν καταφύγιο στη Γερμανία, παρά τις μηδαμινές πιθανότητες να εγκριθεί το αίτημά τους, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έκθεση δείχνει ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο αδιάκοπα αυξάνεται, από τότε οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εντάχθηκαν στη "λευκή λίστα Σένγκεν" και περιλαμβάνει σειρά μέτρων, τα οποία πρέπει να ληφθούν από τις χώρες της περιοχής.

Συγκεκριμένα, από τις χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο ζητείται να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία και τον έλεγχο στα σύνορα και στα άτομα, τα οποία για κέρδος ενθαρρύνουν τη μετανάστευση, να ασκείται ποινή δίωξη.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ο στόχος των αιτούντων άσυλο, προτείνεται να συντομεύσουν τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων, να επανεξετάσουν τα οικονομικά προνόμια για τους αιτούντες άσυλο και να ενισχύσουν τη συνεργασία με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ώστε να σταματήσει το κύμα κατάχρησης των διαδικασιών ασύλου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει, ωστόσο, τη δέσμευση διαφύλαξης των ταξιδιών των υπηκόων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων χωρίς βίζα, επειδή είναι πολύ ορατό το όφελός τους όσον αφορά την ενίσχυση των επαφών μεταξύ των ανθρώπων και των επιχειρηματικών ευκαιριών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα