Απόδοση ευθυνών ζητά ο Ρουπακιώτης

Την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού στη Μανωλάδα Ηλείας ζητά από τις ελληνικές αρχές, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ, σε μήνυμα της στο twitter. Εντολή για κατά προτεραιότητα έρευνα για την απόδοση ευθυνών σχετικά με την χθεσινή επίθεση κατά αλλοδαπών εργατών στη Μανωλάδα Ηλείας έδωσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης. «Η βάρβαρη και απάνθρωπη ένοπλη επίθεση ελλήνων εργοδοτών κατά εργαζομένων μεταναστών στη Νέα

Μανωλάδα Ηλείας ανασύρει απεχθείς εικόνες ενός δουλεμπορικού νότου που στη χώρας μας δεν έχουν καμία θέση», τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος εκφράζει τον «αποτροπιασμό και τη βαθιά του ανησυχία».

Ο κ. Ρουπακιώτης διαμήνυσε ότι η πολιτεία «θα επιβάλει την τήρηση της νομιμότητας πρόσθεσε ωστόσο πως «και η κοινωνία πρέπει να αποδοκιμάσει παρόμοιες συμπεριφορές, αλλά και όποιες πολιτικές δυνάμεις τις στηρίζουν».

Γνωστός στις αρχές και με δικαστική εκκρεμότητα είναι ο ένας εκ των τριών δραστών για το λόγο αυτό με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ κινητοποιήθηκε και το νεοσύστατο τμήμα της Ασφάλειας για την αντιμετώπιση ρατσιστικής βίας.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί ο ιδιοκτήτης της καλλιέργειας και ένας 38χρονος που κατηγορείται για υπόθαλψη δυο εκ των τριών δραστών που παραμένουν ασύλληπτοι.

Μόλις τέσσερις ανασφάλιστοι μετανάστες εντοπίστηκαν -σύμφωνα με πληροφορίες- στην περιοχή της Μανολάδας το περασμένο έτος και επιβλήθηκαν στους εργοδότες πρόστιμα 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το νομοθετικό κενό ως προς τον έλεγχο εργατών γης -διότι η χώρα μας δεν έχει υιοθετήσει σχετική κοινοτική οδηγία- λειτουργεί απαγορευτικά για την αντιμετώπιση του φαινομένου από το ΣΕΠΕ και θα καλυφθεί στο πλαίσιο της πρόσφατης καθιέρωσης του εργόσημου, ενώ θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ στην περιοχή.

Στον αντίποδα, συνδικαλιστικά στελέχη επισημαίνουν ότι από έγγραφο του υπουργείου Εργασίας με ημερομηνία 18 Ιουνίου του 2012 (υπ’ αριθμ. 9340/362) προκύπτει σαφές εργασιακό και ασφαλιστικό πλαίσιο για τους εργάτες γης, το οποίο βασίζεται στην εκάστοτε Εθνική Σύμβαση Εργασίας. Σε ότι αφορά στην υγιεινή και την ασφάλεια στην εργασίας διενεργήθηκαν στην περιοχή 35 έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα 28.000 ευρώ. Από τα στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας προκύπτει ότι το 47% των αλλοδαπών εργαζομένων που ελέγχθηκαν κατά το περασμένο έτος σε ολόκληρη τη χώρα, ήταν ανασφάλιστο.
Η αδήλωτη εργασία είναι η πρώτη και με διαφορά παραβαση της εργατικής νομοθεσίας και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν άγγιξαν τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα