Αποκαλύψεις Guardian για NSA

Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) συλλέγει καθημερινά σχεδόν 200 εκατομμύρια μηνύματα κειμένου απ' όλο τον κόσμο, συγκεντρώνοντας δεδομένα για ταξίδια προσώπων, για τις επαφές τους και τις συναλλαγές τους με πιστωτικές κάρτες, ανέφερε χθες η βρετανική εφημερίδα Guardian , ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα μια μεταρρύθμιση των αμερικανικών προγραμμάτων παρακολούθησης των επικοινωνιών, επτά μήνες αφότου ο πρώην σύμβουλος της NSA
Έντουαρντ Σνόουντεν άρχισε τις εκρηκτικές αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις αυτές.

Με την κωδική ονομασία "Dishfire", το πρόγραμμα της NSA συγκεντρώνει "λίγο-πολύ ό,τι μπορεί", αναφέρει η εφημερίδα Guardian επικαλούμενη μια κοινή έρευνα με το βρετανικό τηλεοπτικό Channel 4 News με βάση υλικό από τον φυγάδα Σνόουντεν.

Η εφημερίδα αναφέρει πως τα ντοκουμέντα δείχνουν επίσης ότι η βρετανική υπηρεσία κατασκοπείας GCHQ χρησιμοποίησε τη βάση δεδομένων της NSA για να ερευνήσει τα μεταδεδομένα επικοινωνιών προσώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προσθέτει πως εποικοινωνίες από τηλεφωνικούς αριθμούς στις ΗΠΑ αφαιρέθηκαν ή "ελαχιστοποιήθηκαν" στη βάση δεδομένων, ενώ αριθμοί από άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, διατηρήθηκαν.

Επικαλούμενη μια παρουσίαση της NSA το 2011 με υπότιτλο "Μηνύματα Κειμένου SMS: Ένα χρυσωρυχείο προς εκμετάλλευση", ο Guardian αναφέρει πως το πρόγραμμα συγκέντρωνε κατά μέσο όρο 194 εκατομμύρια μηνύματα κειμένου καθημερινά τον Απρίλιο του έτους αυτού.

NSA χρησιμοποίησε ευρέως την εκτεταμένη βάση δεδομένων της με μηνύματα κειμένου για να αντλήσει πληροφορίες για τα ταξιδιωτικά σχέδια προσώπων, τις ατζέντες των επαφών τους, τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές τους και άλλα -- περιλαμβανομένων προσώπων που δεν ήταν ύποπτα για παράνομη δραστηριότητα", αναφέρεται στο δημοσίευμα του Guardian.

Στο μεταξύ, η πολυαναμενόμενη ομιλία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση των αμερικανικών προγραμμάτων παρακολούθησης των επικοινωνιών αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) στο υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον.

"Ο πρόεδρος (...) αναγνώρισε εξαρχής ότι οι συζητήσεις που προκαλούνται απ' αυτές τις αποκαλύψεις (του Έντουραρντ Σνόουντεν) είναι θεμιτές, πως τα ερωτήματα που τέθηκαν και οι ιδέες που παρουσιάσθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και ίσως να μεταρρυθμίσουμε τη συλλογή δεδομένων, είναι άξια ενδιαφέροντος", δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, ο Τζέι Κάρνεϊ.

Ωστόσο σύμφωνα με τους New York Times, ο πρόεδρος δεν πρόκειται να ανακοινώσει κάποια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο η NSA συγκεντρώνει και αποθηκεύει δισεκατομμύρια πληροφορίες σχετικές με τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες στις ΗΠΑ και το εξωτερικό.

Υποστηρικτές των ελευθεριών του πολίτη έκαναν γνωστή την απογοήτευσή τους γι' αυτό. "Ευχόμαστε ο πρόεδρος να είναι τολμηρός σε ό,τι αφορά την επιστροφή στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Θέλουμε να ελεγχθούν αυτά τα προγράμματα", δήλωσε μια δικηγόρος της οργάνωσης ACLU, η Μισέλ Ρίτσαρντσον.

Ο Κέβιν Μπάνκστον, ειδικός για τις τεχνολογίες στο ίδρυμα "New America Foundation", προειδοποίησε πως, αν ο Ομπάμα δεν ανακοινώσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, η μάχη θα συνεχισθεί στο Κογκρέσο. "Η εξέλιξη του προέδρου Ομπάμα, από μεταρρυθμιστή σε υποστηρικτή αυτών των προγραμμάτων, είναι πολύ αποθαρρυντική", τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα