Απολογισμός Διαχείρισης Αποβλήτων

Η μείωση των τελών που καταβάλλει προς τον ΧΥΤΑ, με μεγαλύτερη αξιοποίηση της ανακύκλωσης και της διαχείρισης αποβλήτων στην πηγή, είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία για το 2012, που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Ανδρέας Βαρελάς ο Δήμος δαπάνησε για τέλος πύλης περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στο απολογιστικό σημείωμα, η μείωση του υπέρογκου ποσού θα επιτευχθεί

μέσω της πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης/ κομποστοποίησης. Βασικός παράγοντας επιτυχίας της ανακύκλωσης είναι η διαλογή στην πηγή, που διασφαλίζει χαμηλότερα κόστη επεξεργασίας και καθαρότερα ρεύματα αποβλήτων.

Ο κύριος στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι η εξοικονόμηση οικονομικών, φυσικών και ανθρώπινων πόρων μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων. Συγκεκριμένα, αποσκοπεί στην εκτροπή αξιοποιήσιμων υλικών από το ΧΥΤΑ, στην αύξηση της ανακύκλωσης μέσω διαλογής στην πηγή και στην εισαγωγή της μεταφόρτωσης.

Ο Δήμος Αθηναίων, προωθεί, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη τη μελέτη και κατασκευή του πρώτου «Πράσινου Σημείου», ενός χώρου δηλαδή, όπου συλλέγονται και αποθηκεύονται αξιοποιήσιμα υλικά, τόσο από δημότες, όσο και από τον ίδιο το Δήμο. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η εκτροπή των υλικών αυτών από το ΧΥΤΑ, αντιμετωπίζεται η αμηχανία του δημότη για το πώς μπορεί να διαχειριστεί υλικά που δεν μπαίνουν σε κάδο, τα επικίνδυνα υλικά οδηγούνται προς περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση και ο Δήμος αυξάνει τα έσοδά του από την πώληση των προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών.

Μία άλλη πρωτοβουλία αφορά τα προβλήματα που δημιουργούν οι «κάδοι χωρίς ταυτότητα», κάδοι με άλλα λόγια που είναι προσβάσιμοι σε όλους. Ο Δήμος Αθηναίων, σε μια προσπάθεια να δώσει λύση, πρόκειται να εγκαταστήσει είκοσι μηχανισμούς βύθισης - ανύψωσης σταθερών συμπιεστών χωρητικότητας έως 20m3, για την προσωρινή αποθήκευση αστικών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών. Το έργο αυτό βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης και συμβάλλει στον ευπρεπισμό της πόλης, στην αποτροπή της παράνομης αφαίρεσης ανακυκλώσιμων υλικών από τους ρακοσυλλέκτες, η οποία μειώνει τα έσοδα του Δήμου, αυξάνει τη δυνατότητα οικονομικής εκμετάλλευσης του χώρου πέριξ των σημείων τοποθέτησης των βυθιζόμενων συμπιεστών, αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της πόλης (μείωση οσμών κλπ.).

Το πάγιο αίτημα του Δήμου για τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) (με προφανή οφέλη: οικονομία καυσίμων, καλύτερη αξιοποίηση των οδηγών και μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, λόγω της μείωσης του κυκλοφοριακού φόρτου από και προς τον ΧΥΤΑ) για την εξυπηρέτηση των Δήμων Αθηναίων και Αιγάλεω. Ο ΣΜΑ θα είναι δυναμικότητας τετρακοσίων τόνων ημερησίως (300 τόνους θα καλύπτει ο Δήμος Αθηναίων και 100 τόνους ο Δήμος Αιγάλεω).
Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ελαιώνα, συμπεριλαμβάνεται στα έργα του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής και η χωροθέτησή του έχει ήδη προβλεφθεί από τη διάταξη του άρθρου 33 του Ν. 3164/2003.

Σύμφωνα με τον απολογισμό, το 2012 συλλέχθηκαν από την πόλη της Αθήνας 256.534,01 τόνοι σύμμεικτων αποβλήτων. Η αποκομιδή γίνεται από 14.000 κάδους χωρητικότητας 1.100 λίτρων, καθώς και από 130 press containers, τα οποία είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία της πόλης. Η συλλογή πραγματοποιείται από 150 απορριμματοφόρα με την εξυπηρέτηση αντίστοιχου αριθμού προγραμμάτων αποκομιδής. Τις κύριες κατηγορίες σύμμεικτων αποβλήτων αποτελούν οι κάδοι σύμμεικτων αποβλήτων, τα ογκώδη αντικείμενα που συλλέγονται από τους δρόμους, οι λαϊκές αγορές και τα νοσοκομεία.
Το 2012 οι ποσότητες αυτές οδηγήθηκαν κατά 39% στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης-Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ), ενώ το άλλο 61% στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στα Άνω Λιόσια.
Από το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης, ανά 1.000 τόνους αποβλήτων, παράγονται 450 τόνοι στερεό καύσιμο (RDF), 120 τόνοι οργανικό λίπασμα (κόμποστ), 900 κιλά μετάλλων, όπως αλουμίνιο και σίδηρος καθώς και 250 τόνοι υπόλειμμα.

Το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει:
Συνεργασία με εγκεκριμένα από το ΥΠΕΚΑ συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων
Οργάνωση, από τον ίδιο το Δήμο, της εναλλακτικής διαχείρισης υλικών που δεν καλύπτονται ακόμη από συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης
Γωνιές Ανακύκλωσης στη Δ/νση Καθαριότητας - Ανακύκλωσης & Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού

Ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης - Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), έχει τοποθετήσει 7.096 μπλε κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών σε όλη την έκτασή του. Στους κάδους αυτούς εναποτίθενται χάρτινες, πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες. Ειδικά απορριμματοφόρα οδηγούν το περιεχόμενο των μπλε κάδων στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), όπου κάθε υλικό διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα και οδηγείται προς ανακύκλωση. Το 2012 συλλέχθηκαν στους μπλε κάδους 45.493,96 τόνοι συσκευασιών, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ετήσια συλλεχθείσα ποσότητα

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στο συγχρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό έργο LIFE+ «Ολοκληρωμένη διαχείριση βιοαποβλήτων στην Ελλάδα - Η περίπτωση της Αθήνας», με ακρωνύμιο ATHENS BIOWASTE και κωδικό LIFE10 ENV/GR/605. Στο πλαίσιο του προγράμματος, σε δύο περιοχές της Αθήνας, Γκάζι και Κυπριάδου, θα γίνει πιλοτικά διαλογή στην πηγή των υπολειμμάτων τροφών από νοικοκυριά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Με την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος θα διανεμηθούν στους κατοίκους και ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος των πιλοτικών περιοχών ειδικοί κάδοι για τη χωριστή συλλογή των υπολειμμάτων τροφών εντός της κουζίνας. Οι κάδοι αυτοί θα είναι για τα μεν νοικοκυριά μεγέθους 7 ή 10 lt, για τις δε καφετέριες και εστιατόρια 30 ή 50 lt. Μαζί με τους κάδους θα δοθούν βιοδιασπώμενες σακούλες, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Όταν γεμίζουν, θα τοποθετούνται σε ξεχωριστούς, καφέ κάδους που θα έχουν εγκατασταθεί στο δρόμο, δίπλα στους υφιστάμενους κάδους αποβλήτων.
Επίσης θα τοποθετηθούν κάδοι βιοαποβλήτων και η αποκομιδή θα γίνεται από ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου και θα μεταφέρεται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης-Κομποστοποίησης του ΕΔΣΝΑ στα Άνω Λιόσια, με στόχο την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας (κόμποστ) από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα.

Το 2010 μοιράστηκαν σε 32 σχολεία του Δήμου Αθηναίων κάδοι οικιακής κομποστοποίησης. Δύο χρόνια αργότερα, έγινε τηλεφωνική αξιολόγηση της διαδικασίας σε όλα τα σχολεία και διαπιστώθηκε πως περίπου τα μισά σχολεία έγιναν τελικά παραγωγοί κόμποστ ή χρειάζονταν περεταίρω υποστήριξη, ώστε να προχωρήσουν στην εφαρμογή. Στις περιπτώσεις αυτές, δόθηκαν επιπλέον οδηγίες και υποστήριξη, όπου χρειαζόταν. Τα υπόλοιπα σχολεία παρέμειναν για διάφορους λόγους ανενεργά. Στις περιπτώσεις αυτές επιδιώχθηκε να γίνει σταδιακή επιστροφή των αχρησιμοποίητων κάδων. Ήδη έγινε παράδοση των κάδων αυτών σε δύο σχολεία που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την οικιακή κομποστοποίηση: Τα σχολεία αυτά είναι το 107ο Δημοτικό Σχολείο στην 7η Δημοτική Κοινότητα και το 126ο Δημοτικό Σχολείο στη 2η Δημοτική Κοινότητα.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο συνημμένο αρχείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα