Απορρίπτει τη βρετανική έρευνα για Λιτβινένκο

Ένας ρώσος ύποπτος για το θάνατο του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξάντρ Λιτβινένκο δήλωσε σήμερα ότι δεν θα συνεργαστεί πλέον με μια βρετανική έρευνα σχετικά με τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα της KGB με ραδιενεργό υλικό.

ΟΑντρέι Λουγκοβόι, ένας πρώην πράκτορας ασφαλείας που είναι τώρα μέλος του κοινοβουλίου της Ρωσίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα πως η Βρετανία προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια για το θάνατο του Λιτβινένκο, το Νοέμβριο του 2006, κρατώντας απόρρητα τα στοιχεία.

Ηδήλωσή του μπορεί

να αυξήσει την ένταση ανάμεσα στη Βρετανία και τη Ρωσία, οι επικεφαλής της άμυνας και των εξωτερικών υποθέσεων των οποίων πρόκειται να συναντηθούν αύριο Τετάρτη στο Λονδίνο για μια ακόμη προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις που επλήγησαν με το θάνατο του Λιτβινένκο.

"Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι βρετανικές αρχές δεν θα μου δώσουν την ευκαιρία να αποδείξω την αθωότητά μου. Δεν θα μπορέσω να βρω δικαιοσύνη στη Βρετανία", δήλωσε ο Λουγκοβόι, ο οποίος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή του στο φόνο του Λιτβινένκο.

ΗΡωσία έχει επίσης αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη και αρνείται επίσης να εκδώσει τον Λουγκοβόι για να δικαστεί με κατηγορίες ότι σκότωσε τον Λιτβινένκο με μια δόση του ραδιενεργού ισότοπου πολώνιου-210, αλλά είχε διορίσει δικηγόρους για να τον εκπροσωπήσουν στη νεκροψία του θύματος.

ΟΛουγκοβόι δήλωσε πως ένα αίτημα του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ να κρατήσει απόρρητες μερικές πληροφορίες για το θάνατο του Λιτβινένκο για λόγους εθνικής ασφαλείας, μετατρέπει την έρευνα για το φόνο σε φάρσα.

Ο Χέιγκ και ο βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ πρόκειται να συζητήσουν διεθνή καιδιμερή θέματα με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου κατά την πρώτη σύνοδο αυτού που η Μόσχα αποκαλεί "στρατηγικό διάλογο".

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα