Απορρίπτει την ανταλλαγή με τις μαθήτριες

O πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν απέρριψε την ιδέα της ανταλλαγής κρατουμένων μελών της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ με μαθήτριες που απήγαγε η ισλαμιστική οργάνωση πριν από ένα μήνα, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για την Αφρική μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Τζόναθαν στην Αμπούτζα σήμερα.

«Ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις με την Μπόκο Χαράμ που θα περιλαμβάνουν την ανταλλαγή μαθητριών που απήχθησαν με κρατούμενους» είπε ο Μαρκ Σίμοντς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Στο μεταξύ ο νιγηριανός συγγραφέας Ουόλε Σογίνκα

δήλωσε πως θεωρεί τον αρχηγό της Μπόκο Χαράμ τη «χυδαιότητα» προσωποποιημένη, ένα πρόσωπο πιθανόν ανίκανο να κάνει διάλογο, τη στιγμή που η κυβέρνηση της Νιγηρίας δήλωσε έτοιμη να διαπραγματευτεί με την ισλαμιστική οργάνωση με στόχο την απελευθέρωση των 200 μαθητριών.

Ο Σογίνκα, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1986, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Λος Άντζελες, εκτίμησε ότι ο Αμπουμπακάρ Σεκάου είναι «πολύ θρησκευόμενος και πολύ ναρκομανής».

«Για εμένα, έχουμε να κάνουμε με ένα είδος κατώτερο του ανθρώπινου όντος, πώς να συζητήσουμε με μια τέτοια χυδαιότητα;», είπε ο Σογίνκα.

Το ερώτημα εάν πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση ή όχι με τη Μπόκο Χαράμ και με τον Σεκάου διχάζει την κοινή γνώμη στη Νιγηρία.

«Πρόκειται για μια σπαζοκεφαλιά για το Έθνος, καθώς αυτά τα νεαρά κορίτσια πρέπει να σωθούν», αναγνώρισε ο Σογίνκα, που υπογράμμισε ότι κατανοεί τη δυσκολία που έχουν οι αρχές να επιλέξουν: να αποπειραθούν, ή όχι, να αρχίσουν έναν διάλογο με τον Σεκάου.

«Σε αυτού του είδους την κατάσταση, όπου είμαστε αντιμέτωποι με τέτοιους δολοφόνους, μανιακούς με την ανθρωποκτονία, που είναι ικανοί να πάνε σε ένα σχολείο και να απαγάγουν εκατοντάδες κορίτσια (. . .) κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη», είπε ακόμη ο συγγραφέας, αναφερόμενος στη βοήθεια που έχει προσφέρει η διεθνής κοινότητα και στις επικρίσεις που εκφράζουν ορισμένοι ότι αυτή ντροπιάζει μια χώρα που υπερηφανεύεται ότι αποτελεί την μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της αφρικανικής ηπείρου.

Για τη διεθνή κοινότητα «δεν πρόκειται για μια χάρη», αλλά «για ένα καθήκον», υποστήριξε ο Σογίνκα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα