Αποστολή ομάδας ειδικών στη Φουκουσίμα

    Η IAEA, η διεθνής υπηρεσία του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια, πρόκειται να στείλει μια αποστολή ειδικών στην Ιαπωνία την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσει την πυρηνική κρίση, όπως ανακοίνωσε από την έδρα της στη Βιένη.

    Περίπου 20 ειδικοί από 12 χώρες θα λάβουν μέρος στην επίσκεψη, από την 24η Μαΐου ως την 2α Ιουνίου,
για να υπάρξει μια προκαταρκτική εξέταση των προβλημάτων ασφαλείας τα οποία συνδέονται με το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

    Η αποστολή θα υποβάλει την έκθεσή της στη σύνοδο των υπουργών στη Βιένη από την 20ή ως την 24η Ιουνίου, η οποία έχει στόχο την έναρξη μιας προσπάθειας για τη βελτίωση της πυρηνικής ασφάλειας σε διεθνές επίπεδο μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα το τελευταίο τέταρτο του αιώνα.

    «Στην διάρκεια της αποστολής της IAEA, οι διεθνείς ειδικοί θα εξοικειωθούν με τα μαθήματα που αντλήθηκαν στην Ιαπωνία από το δυστύχημα και θα μοιραστούν την εμπειρία και την ειδίκευσή τους στα επιστημονικά πεδία τους με τις Ιαπωνικές αρχές», ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοινωθέν της.

    Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ταϊβάν συμφώνησαν οι ΗΠΑ να προσφέρουν βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στα πυρηνικά εργοστάσια της ασιατικής χώρας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας στην ασιατική χώρα.

    Διπλωμάτες από τις δύο χώρες υπέγραψαν δήλωση προθέσεων εκ μέρους του Συμβουλίου Ατομικής Ενέργειας της Ταϊβάν (AEC) και της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA), δήλωσε ο Τσάι Τσουένγκ-χορνγκ, επικεφαλής της AEC, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Central News Agency.

    «Η συνεργασία μας με την NNSA δημιουργεί ένα μοντέλο όσον αφορά την διεθνή βοήθεια που θα επιδιώξει η Ταϊβάν όταν θα αντιμετωπίσουμε ένα πυρηνικό δυστύχημα στο μέλλον», είπε ο Τσάι.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία αφορά την ανταλλαγή τεχνολογίας και προσωπικού. Η Ταϊβάν έχει ήδη στείλει προσωπικό στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εκπαιδευτεί στην πυρηνική ασφάλεια και στην αντίδραση σε πυρηνικά ατυχήματα. Ο Τσάι πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία και έχουν κάνει τεράστιες επενδύσεις στην πυρηνική ασφάλεια.

    Στην Ταϊβάν λειτουργούν έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες σε τρία πυρηνικά εργοστάσια και η Ταϊπέι σχεδιάζει να ανεγείρει κι ένα τέταρτο εργοστάσιο.

    Αν και η Ταϊβάν δεν είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών ούτε έχει κυρώσει τη Συνθήκη Μη-Διάδοσης των Πυρηνικών (NPT), συνήψε το 1955 μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για την ειρηνική χρήση της ατομικής ενέργειας ώστε να μπορέσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν επιθεωρήσεις όσον αφορά την ασφάλεια στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

    Η Ταϊβάν σχεδιάζει να συζητήσει ζητήματα που αφορούν την πυρηνική ασφάλεια και με την Κίνα στον έβδομο γύρο των επαφών ανώτερων αξιωματούχων το προσεχές διάστημα.
Keywords
Τυχαία Θέματα