«Αρχαιολογικοί Διάλογοι» στην Αθήνα

Ένα νέος θεσμός που προάγει τον δημόσιο αρχαιολογικό διάλογο και τη συλλογικότητα ξεκινά τη δράση του σε λίγες ημέρες. Απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση προς όλους, ειδικούς και μη, οι πρώτοι «Αρχαιολογικοί Διάλογοι», όπως ονομάζεται το καινούργιο εγχείρημα, θα διεξαχθούν από τις 9 ως τις 11 Ιανουαρίου 2015 στην Αθήνα, με στόχο τη διαρκή κριτική και τον ανοιχτό διάλογο για τις αρχαιότητες και την αρχαιολογία στη σημερινή κοινωνία.

«Οι ‘Αρχαιολογικοί

Διάλογοι' ξεκίνησαν ως πρωτοβουλία μιας ομάδας αρχαιολόγων - καθηγητών αρχαιολογίας σε ΑΕΙ του εσωτερικού και του εξωτερικού, υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, αλλά και φοιτητών - με στόχο τον ανοικτό και ειλικρινή διάλογο γύρω από το παρελθόν και τις χρήσεις του. Δεν είμαστε σύλλογος ούτε σωματείο, η δομή της ομάδας είναι απολύτως ελεύθερη, χωρίς ιεραρχίες ή αποκλεισμούς. Ελπίζουμε η πρώτη συνάντηση, αυτή της Αθήνας, να ενδυναμώσει το εγχείρημά μας, δικαιώνοντας παράλληλα τις προσπάθειές μας εδώ κι έναν χρόνο περίπου», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Πλάντζος, επίκουρος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι ένας εκ των διοργανωτών.

Βασική μορφή της πρωτοβουλίας είναι ένα ανοικτό συνέδριο, αλλά όχι με την καθιερωμένη έννοια. «Δεν είναι απλά ένα συνέδριο, στόχος μας είναι κάθε χρόνο να πραγματοποιείται σε διαφορετικό μέρος της Ελλάδας, ανάλογα με τις διαθέσεις και την ομάδα που θέλει να αναλάβει τη διοργάνωση. Μετά την Αθήνα, η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη, ενώ για το 2017 υπάρχει η σκέψη να γίνει στην Κρήτη ή στα Ιωάννινα, κάτι που παραμένει ανοιχτό», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Χαμηλάκης, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, από τους πρωτεργάτες της ιδέας, που αγκαλιάστηκε εξαρχής από πολλούς.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «σκοπός είναι να μην συμμετέχουν μόνον αρχαιολόγοι, αλλά κι άλλες ειδικότητες, όπως ανθρωπολόγοι, ιστορικοί, μουσειολόγοι, αρχιτέκτονες, επίσης καλλιτέχνες που ασχολούνται με τον ρόλο των αρχαιοτήτων ως παρέμβαση πολιτισμική και ως έμπνευση. Προσπάθεια μας είναι να μην περιοριστεί μόνο στα αρχαιολογικά, γι' αυτό και αναφέρεται ως ετήσιο συνέδριο/εκδήλωση/καλλιτεχνικό γεγονός. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο θεματικές ενότητες, στις οποίες θα συμμετέχουν καλλιτέχνες που παρουσιάζουν έργα εμπνευσμένα από την ιδέα του αρχαίου και τις αρχαιότητες», συμπληρώνει. Οι «Αρχαιολογικοί Διάλογοι» θα πραγματοποιηθούν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αμφιθέατρο «'Αλκης Αργυριάδης» (Πανεπιστημίου 30), στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» (Ακαδημίας 50), στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5) και στο Κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136).

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα