Αργή η υποχώρηση της ανεργίας στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) Μπεν Μπερνάνκι αναγνώρισε σήμερα στην Ουάσινγκτον ότι "η οικονομική ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών αποδυναμώθηκε περαιτέρω φέτος την άνοιξη" και "ότι παραμένουν δυσοίωνες οι προοπτικές για την υποχώρηση της ανεργίας" στη χώρα του.

"Τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν μια ακόμα ασθενέστερη ανάπτυξη στη διάρκεια του β' φετινού τριμήνου" συγκριτικά με το πρώτο, δεδομένου ότι "η αναπτυξη του ΑΕΠ

στο β' τρίμηνο δεν ξεπερνά το 1,9%", κατέθεσε στην Επιτροπή Γερουσίας για τον τραπεζικό τομέα ο ίδιος αξιωματούχος.

"Αντίξοοι άνεμοι συνεχίζουν να παρακωλύουν την οικονομική μας ανάπτυξη", επισήμανε ο Μπερνάνκι. Αυτό το αρνητικό κλίμα θα πάρει καιρό να εξαλειφθεί, δεδομένου δε του αναιμικού ρυθμού της οικονομικής ανάπτυξης, "η υποχώρηση της ανεργίας θα γίνει με απελπιστικά αργό ρυθμό".

Ενώ απομένουν, πλέον, λιγότεροι από τέσσερις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, το επίσημο ποσοστό ανέργων παραμένει άνω του 8%, στο 8,2% , παράμετρος που σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο συναρτάται μετά βεβαιότητας με την επανεκλογή, ή όχι, του Ομπάμα στην προεδρία.

Ως "αντίξοους ανέμους", ο κ. Μπερνάνκι περιέγραψε την παρατεινόμενη κρίση χρέους στη 17μελή ευρωζώνη, αλλά και την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ, καλώντας άλλη μια φορά τα μέλη του Κογκρέσου να πράξουν παν το δυνατόν άμεσα "ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που απορρέουν από τα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ".

"Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για τα μέλη του Κογκρέσου να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας μας από το να αναλάβουν δράση κατά του ελλείμματος στον προϋπολογισμό, υπό το πρίσμα της ανάγκης τα δημοσιονομικά μας μεγέθη μακροπρόθεσμα να έχουν βιωσιμότητα, και λαμβάνοντας υπόψη ότι, επί του παρόντος, η ανάκαμψη της ομοσπονδιακής μας οικονομίας είναι ευάλωτη", υπογράμμισε ο επικεφαλής της Fed, μια επισήμανση που επαναλαμβάνεται δημόσια από τον ίδιο πολυ τακτικά τους 24 τελευταίους μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα