«Άστοχη η κριτική για διαδηλώσεις»

Τη νέα έκθεση προόδου που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε το Σάββατο η Άγκυρα, απορρίπτοντας ωστόσο την κριτική των Βρυξελλών αναφορικά με τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Ιούνιο.

«Είμαστε ευχαριστημένοι με το ότι η έκθεση προόδου αυτού του έτους δίνει έμφαση στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί από την Τουρκία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς.

Προσέθεσε πλέον είναι

«αδιαμφισβήτητο πως η Τουρκία είναι πιο κοντά παρά ποτέ στα στάνταρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και τις οικονομικές εξελίξεις».

Παρά ταύτα, ο κ. Μπαγίς απέρριψε την κριτική της Ε.Ε. για τη χρήση υπερβολικής βίας έναντι των διαδηλωτών κατά τις μαζικές κινητοποιήσεις του Ιουνίου, τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται «ποτέ» να εκλάβει ως «αγώνα για δικαιώματα» προσπάθειες που «χρησιμοποιούν βία κατά της ειρήνης του έθνους μας και του λαού μας».

Η έκθεση της Κομισιόν είναι θετική για την Άγκυρα με την έννοια ότι συστήνει το άνοιγμα ενός ακόμα εκ των 35 συνολικά «κεφαλαίων» που πρέπει να υλοποιηθούν προτού ένα υποψήφιο κράτος γίνει δεκτό στους κόλπους της Ε.Ε.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Βρυξελλών ξεκίνησαν το 2005. Ωστόσο, έως τώρα, η Τουρκία έχει «κλείσει» επιτυχώς μονάχα ένα κεφάλαιο, ενώ πολλά άλλα παραμένουν «παγωμένα». Υπενθυμίζεται ότι η ενωμένη Ευρώπη ανέβαλε την έναρξη επαφών για ένα κεφάλαιο τον Ιούνιο, λόγω της καταστολής των διαδηλώσεων.

«Η υπερβολική χρήση βίας από την Αστυνομία και η ευρύτερη έλλειψη διαλόγου κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών του Μαΐου και του Ιουνίου εγείρουν σοβαρές ανησυχίες», σημειώνει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η Κομισιόν. Υπογραμμίζει δε την «επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και την προώθηση διαλόγου σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, την κοινωνία γενικότερα, και επίσης για τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πράξη».

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν καλεί την Άγκυρα να ενισχύσει την εποπτεία επί των αστυνομικών Αρχών, και να συνεχίσει τις έρευνες γύρω από τη δράση τους έναντι των διαδηλωτών.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή στέκεται στο νομικό πλαίσιο της χώρας, σημειώνοντας πως ορισμένα «σημεία-κλειδιά» συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη για την «ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του Τύπου».

Πηγή: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα