«Αστόρια, Εξορία, Άνθρωποι και Τόποι»

«Αστόρια,Εξορία, Άνθρωποι και Τόποι», είναι οτίλος της ποιητικής συλλογής του ΝίκουΑλεξίου, κοινωνιολόγου στο QueensCollege τηςΝέας Υόρκης. Αναφέρεται στη γειτονιά που,ξεκινώντας από το 1890 έγινε η νέα πατρίδαΟλλανδών, Γερμανών, Τσέχων, Ιταλών καιΕλλήνων μεταναστών, μεταξύ άλλων. Απότη δεκαετία του 1960 περίπου έως σήμεραη ελληνική κοινότητα της Αστόρια έχειεπεκταθεί. Και αποτελεί έμπνευση γιατον Νίκο Αλεξίου. Το βιβλίο τουπαρουσιάστηκε χθες στην ΕλληνοαμερικανικήΈνωση.

ΟΝίκος Αλεξίου

μίλησε στην ΕλευθερίαΠάντζιου για την ζωή στην Αστόρια, τηνέα γενιά μεταναστών ελληνικής καταγωγήςκαι την ανησυχία για την πατρίδα του,την Ελλάδα.



Ερ.:Πώςβρεθήκατε στην Αστόρια;

Ν.Α.:ΗΑμερική για μένα ήταν μια σύμπτωση. Όταντελείωσα τις σπουδές μου στην Αθήνα καιτο στρατιωτικό, από συμπτώσεις βρέθηκαστη Νέα Υόρκη. Έτσι ξεκίνησε και τοταξίδι. Εκεί ανακάλυψα την κοινωνιολογίακαι αφοσιώθηκα. Η ποιητική αυτή συλλογήπεριλαμβάνει παλαιότερα και νέα ποιήματα.Ο τίτλος της είναι "Αστόρια, Εξορία,Άνθρωποι και Τόποι" γιατί, ενώ η Αστόριαείναι το σύμβολο της μετανάστευσης τωνΕλλήνων στη σύγχρονη εποχή, ποτέ δενέγινε κάτι παραπάνω σχετικά με τηντέχνη. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή επικρατείμία δημογραφική αλλαγή. Οι Έλληνες δενμένουν πια στην Αστόρια, μένουν σε άλλακαλύτερα προάστια, ωστόσο συνεχίζουννα έχουν ιδιοκτησία εκεί.



Ερ.:Ποιες είναι οι ανησυχίες σας για τηδεύτερη και την τρίτη γενιά μεταναστών;

Ν.Α.:Με απασχολεί περισσότερο η γλώσσα καικατά συνέπεια η ελληνική συνείδηση.Γιατί πια οι νέες γενιές των Ελλήνωνμεταναστών είναι απλά Αμερικανοί πολίτεςμε διαφορετική καταγωγή. Γι' αυτούς δενείναι απαραίτητο να συμπεριφέρονταισαν Έλληνες. Και η ελληνική κοινότηταεκεί λειτουργεί ακόμα με τις παλιέςδομές, που δεν ανταποκρίνονται στιςανάγκες αυτής της νέας, αμερικανογεννημένηςγενιάς. Για παράδειγμα αν κάποιος κάνειμία βόλτα στην Αστόρια θα δει αναρίθμητεςελληνικές καφετέριες εστιατόρια καιμαγαζιά. Όχι όμως ελληνικά βιβλιοπωλείαή αίθουσες τέχνης με έργα Ελλήνων.



Ερ.:Ποια είναι μερικά από τα συναισθήματαπου αντιπροσωπεύει η ποιητική σαςσυλλογή;

Ν.Α.:Είναιτα δικά μου προσωπικά βιώματα και τηςγενιάς που έφυγε από την Ελλάδα. Κι ενώέχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τονκύκλο εκείνον της μετανάστευσης, σήμεραη Ελλάδα αναγκάζεται πάλι να ανοίξειτα σύνορά της για να φύγει πάλι νέοςκόσμος. Εκεί που ελπίζαμε ότι έκλεινεαυτός ο κύκλος της μετανάστευσης τωννέων, έρχομαι να παρουσιάσω τα ποιήματάμου σε μια στιγμή που ο κόσμος πάλιφεύγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα